Ερχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται σοβαρές ασθένειες, όπως οι νεοπλασίες και το Αλτσχάιμερ. Τι ανακοίνωσε ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά
Το στίγμα της επόμενης ημέρας στον χώρο της καινοτομίας έδωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μιλώντας με ενθουσιασμό για τις αλματώδεις εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία -και ειδικά η Τεχνητή Νοημοσύνη- προέβλεψε ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ, και υποσχέθηκε ότι «σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στρατηγική επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα, επαινώντας την πρόοδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη της καινοτομίας.
«Θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα. Αυτό είναι κάτι που υπόσχεται η επιστήμη» επισήμανε χαρακτηριστικά, χαιρετίζοντας τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα αναλάβει πολλές διαδικασίες, χωρίς όμως να αντικαταστήσει τους ερευνητές. «Οι ερευνητές θα χρησιμοποιούν την ΑΙ και αντί να φέρουν τη θεραπεία του καρκίνου σε 10 χρόνια, θα τη φέρουν σε 4 χρόνια» επισήμανε, κάνοντας σαφές πως «δεν υπάρχει σχέδιο ώστε να μειώσουμε τους ανθρώπους μας ή τον προϋπολογισμό μας, ο οποίος ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια». Ωστόσο, όπως είπε, το μεγαλύτερο όφελος αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς με τα ίδια χρήματα θα προσφερθούν περισσότερα φάρμακα και περισσότερες θεραπείες.
Χρόνιες παθήσεις
Οσον αφορά τους στόχους των επόμενων ετών, ο CEO της Pfizer αναφέρθηκε κυρίως στην εξάλειψη του Αλτσχάιμερ και στη θεραπεία πολλών μορφών του καρκίνου, οι οποίοι μελλοντικά θα μετατραπούν σε χρόνιες παθήσεις, όπως είναι δηλαδή ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο κ. Μπουρλά, με αφορμή την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον θετική προς την καινοτομία, αλλά χρειάζεται να αποκτήσει και τη δυνατότητα να καινοτομεί η ίδια.
Μάλιστα, επισήμανε ότι η Pfizer δεν αντιμετώπισε εμπόδια στη χώρα -αντίθετα, όλα κύλησαν ομαλά-, ενώ τόνισε πως αν και αρχικά σχεδίαζαν να προσλάβουν 200 άτομα, σήμερα απασχολούν 1.200 άτομα στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερη επένδυση. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εκεί εφαρμόζει ριζοσπαστικές πολιτικές που θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, και δήλωσε ικανοποιημένος που μέχρι στιγμής ο φαρμακευτικός τομέας έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς.
Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εξηγώντας ότι η εσωτερική παραγωγή δεν μπορεί να αντικαταστήσει γρήγορα την εισαγωγή πρώτων υλών, ιδιαίτερα από την Κίνα, τόσο λόγω χρόνου όσο και κόστους. Βέβαια, στα φάρμακα το κύριο κόστος βρίσκεται στην έρευνα και την ανάπτυξη, όχι στις πρώτες ύλες. Παρά τις προκλήσεις πιστεύει ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να βρουν λύσεις – αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, πρέπει να έχουμε έτοιμα σχέδια για να μειώσουμε τις επιπτώσεις» κατέληξε.