Ενα νέο επικίνδυνο στέλεχος εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς, προκαλώντας γαστρεντερίτιδα σε τουλάχιστον 6 χώρες
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η εξάπλωση κρουσμάτων του νοροϊού Kawasaki στην Ευρώπη, αφού έχει επικρατήσει έναντι άλλων στελεχών σε τουλάχιστον έξι χώρες. Στη Βρετανία, ένα νέο στέλεχος του νοροϊού εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς, προκαλώντας γαστρεντερίτιδα σε πλήθος κόσμου. Το ίδιο στέλεχος ευθύνεται για ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και σε Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία και Ολλανδία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νοροϊοί χωρίζονται σε δέκα γονοομάδες. Ο εν λόγω νοροϊός ανήκει στη γονοομάδα G2 (GII) και λέγεται GII.17. Είναι επίσης γνωστός ως νοροϊός Καβασάκι (Kawasaki) επειδή πρωτοανακαλύφθηκε το 2014 στην ομώνυμη πόλη της Ιαπωνίας. Οπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), ο αριθμός των ασθενών με γαστρεντερίτιδα στη γηραιά Αλβιώνα είναι διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο για την εποχή του χρόνου. Ο κυρίως υπεύθυνος για αυτό είναι ο νοροϊός GII.17, δεδομένου ότι ευθύνεται για το 67% των κρουσμάτων.
Την ανησυχητική αυτή διασπορά του αποτυπώνει και πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Οπως ανέφερε στις αρχές του καλοκαιριού, το πρώτο εξάμηνο του έτους η γαστρεντερίτιδα ήταν αυξημένη σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες. Η αύξησή της σε Βρετανία, Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία και Ολλανδία συνέπεσε χρονικά με την αλλαγή στο κυρίαρχο στέλεχος του νοροϊού, αφού μέχρι πρότινος επικρατούσε ο νοροϊός GII.4, όμως ο GII.17 τον ξεπέρασε. «Η αυξημένη κυκλοφορία αυτού του γονότυπου στον πληθυσμό υποδηλώνει αυξημένη σχετικότητα στις επερχόμενες εποχές του νοροϊού» σημειώνει το ECDC, προβλέποντας ότι πρόκειται να υπάρξουν νέα κρούσματα το επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα, η κυκλοφορία του νοροϊού GII.17 αυξήθηκε από πέρυσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης «Eurosurveillance». Στην έκθεση αυτή οι επιστήμονες μιλούν για απότομη αύξηση στη γαστρεντερίτιδα από αυτόν και γρήγορη γεωγραφική διασπορά. Οπως αναφέρουν, πριν από την περίοδο 2023/2024 στις έξι προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ ο πιο συχνός γονότυπος ήταν ο GII.4. Ειδικότερα, το στέλεχος αυτό ευθυνόταν για περισσότερα από τα μισά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ ο GII.17 περιοριζόταν σε λιγότερα από το 15%. Μέσα σε μία σεζόν, όμως, πέρασε από τη σποραδικότητα σε σημαντικές εξάρσεις και μάλιστα έφτασε να ευθύνεται για ποσοστό έως και 64% των κρουσμάτων, ανάλογα με τη χώρα. Οπως διαπιστώθηκε από τους ειδικούς, τα κρούσματα που προκαλούσε στην καλύτερη περίπτωση τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.
«Η επιτήρηση και ο μοριακός χαρακτηρισμός των νοροϊών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα αυτόν τον χειμώνα» προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Δημοσίας Υγείας της Γαλλίας (SPF), με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να καταγραφούν εγκαίρως τυχόν νέες παραλλαγές του ιού. Υπενθυμίζεται πως η γαστρεντερίτιδα που προκαλεί ο νοροϊός εκδηλώνεται με διάρροια, εμετό, ναυτία και πόνο στο στομάχι. Η γαστρεντερίτιδα από αυτόν συνήθως υποχωρεί σε 2-3 μέρες, μπορεί όμως να αποδειχθεί σοβαρή για τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τους πάσχοντες από υποκείμενα προβλήματα υγείας, ενώ δύναται να απειλήσει ακόμη και τις εγκύους.