Τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τα τελευταία χρόνια αύξηση της επίπτωσης ορισμένων νεοπλασμάτων (γαστρεντερικού) σε νεαρούς ενήλικες και ιδιαίτερα στις γυναίκες
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» σχετικά με την εμφάνιση καρκίνου σε νεαρές ηλικίες, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τα τελευταία χρόνια αύξηση της επίπτωσης ορισμένων νεοπλασμάτων σε νεαρούς ενήλικες και κυρίως τις γυναίκες. Μάλιστα, τα ευρήματα αφορούν κυρίως νεοπλάσματα του γαστρεντερικού. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αιτία γι’ αυτήν την αύξηση είναι η μεταβολή στην έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Επισημαίνουν, δε, πως η κατανόηση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αυτών των νεοπλασιών μεταξύ των νέων ενηλίκων μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των αιτιολογικών παραγόντων και την ανάπτυξη μεθόδων πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια σημαντική μελέτη στο περιοδικό «BMC Cancer», που διερεύνησε τη μεταβολή της επίπτωσης του καρκίνου παγκρέατος αλλά και μιας σειράς άλλων νεοπλασιών σε ενήλικες νεότερους των 35 ετών την εικοσαετία 2000-2020. Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα που υπάρχουν στη βάση The Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEERS), όπου καταγράφεται περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ.
Οπως προέκυψε από τις εκτενείς αναλύσεις, η μεγαλύτερη αύξηση στην επίπτωση του νεοπλάσματος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών, όπου η μέση ετήσια αύξηση της επίπτωσης ήταν 6,2%. Σε αυτή την ομάδα ασθενών η αύξηση ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με το ποσοστό που διαπιστώθηκε για την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών (1,5%), αλλά και για τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (0,6%). Μάλιστα, το ποσοστό αύξησης του καρκίνου παγκρέατος στις νεαρές γυναίκες ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τους νέους άνδρες (4%), αναδεικνύοντας διαφορά μεταξύ των φύλων. Mεγαλύτερη αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε νεαρές γυναίκες διαπιστώθηκε και σε άλλα νεοπλάσματα, όπως είναι ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και το πολλαπλούν μυέλωμα.
Σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν περαιτέρω το φαινόμενο της φυλετικής διαφοράς στην αύξηση της επίπτωσης συγκεκριμένων καρκίνων σε νέους ενήλικες, οι ερευνητές μελέτησαν τη μεταβολή σε ηλικιακές υποομάδες. Στον καρκίνο παγκρέατος και παχέος εντέρου η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών, ενώ στον καρκίνο στομάχου και στο πολλαπλούν μυέλωμα στην ομάδα 27-34 ετών. «Επομένως, τα ανωτέρω δεδομένα ξεκάθαρα καταδεικνύουν φυλετική διαφοροποίηση στην εμφάνιση μιας σειράς νεοπλασιών σε νεαρούς ενήλικες. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να μελετηθούν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου σε νεαρούς ενήλικες που εμφανίζουν καρκίνο και ιδίως η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία.
Ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες, επίσης, μπορεί να συμβάλουν σε αυτή τη διαφορά, αλλά το σημαντικότερο, με βάση αυτή τη γνώση, είναι να αναπτυχθούν προγράμματα πρώιμης διάγνωσης αυτών των καρκίνων σε νεαρούς ενήλικες, που αποτελούν και ομάδα υψηλού κινδύνου» τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής), Μιχάλης Λιόντος (επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).