Η μοναδική παιδίατρος διακομίστηκε στο Τζάνειο από υπερκόπωση, με τη διοικήτρια να παραιτείται
Στο έλεος του Θεού και της ευσυνειδησίας των ελάχιστων νοσοκομειακών γιατρών έχουν αφεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι κάτοικοι της Σάμου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η μοναδική παιδίατρος από υπερκόπωση και να τα… βροντήξει η διοικήτρια του νοσοκομείου του νησιού. Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου είναι τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς, αλλά και της διακομιδής της μοναδικής παιδιάτρου σε νοσοκομείο της Αθήνας με πρόβλημα υγείας. Συγγενικά της πρόσωπα κατήγγειλαν πως «έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’ αυτό διαλύθηκε»!
«Η συνάδελφος υποχρεώθηκε να κάνει τόσο πολλές ημέρες εφημερία ελλείψει εναλλακτικής λύσης. Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά. Το επιστημονικό προσωπικό φυλλορροεί και ήδη οι ανάγκες καλύπτονται με υπερεφημερίες των εναπομεινάντων και με εσωτερικές μετακινήσεις, που με τη σειρά τους όμως δημιουργούν νέα κενά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου Ανδρέας Ευστρατουδάκης. Η παιδίατρος εμφάνισε δυσαρθρία και διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο στον Πειραιά. Η εκρηκτική κατάσταση, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της Σάμου, οδήγησε στην αποχώρηση της διοικήτριας Αφροδίτης Αγγέλη. Μέχρι να οριστεί προσωρινός διοικητής, τα καθήκοντα θα ασκεί ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Η κατάρρευση της παιδιάτρου και η παραίτηση της διοικήτριας είναι η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Σάμου είναι οξυμένα και δεν λύνονται με… τεχνάσματα, όπως η μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία, που μηχανεύονται οι υπεύθυνοι του υπουργείου του Αδωνη Γεωργιάδη, δημιουργώντας κενά σε άλλες δομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, μετακινήθηκαν γιατροί από το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου σε άλλες περιοχές εκτός νομού (Αγαθονήσι και Πάτμο), με τη συναίνεση όλων των αρμοδίων» σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου κ. Ευστρατουδάκης, τονίζοντας πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «το νοσοκομείο θα κλείσει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γιατρών, στο Νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού, και αυτή τη στιγμή, μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση, φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου. Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευομένους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετεί μόλις ένας! Από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε με ανάρτηση στα social media να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που ζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο νησί του Πυθαγόρα.
Μόνιμες θέσεις
«Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και 6 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία 4ετία, το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού. Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο Γ.Ν. Σάμου 1 παθολόγος από 15/7-14/8 και 1 παιδίατρος από 30/7-13/8» προσθέτει ο υπουργός Υγείας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως από το 2019 έχουν προκηρυχθεί πέντε θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι τρεις κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει πως παρέμεινε η μοναδική παιδίατρος που… κατέρρευσε από υπερκόπωση ύστερα από 23 εφημερίες μέσα σε διάστημα ενός μήνα…