Καμπανάκι ΠΟΥ για την Mpox

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την «ευλογιά των πιθήκων», καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του ιού σε πολλές χώρες της Αφρικής

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την «ευλογιά των πιθήκων», την επονομαζόμενη διεθνώς Mpox, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του ιού σε χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για μολυσματική ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα ζώα και ανθρώπους. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και αίσθημα κόπωσης, ενώ έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 455 ανθρώπους.

Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την Μpox, με την ονομασία «clade 1b» («παραλλαγή 1β»), εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Στη Λ.Δ. Κονγκό είχαν καταγραφεί μέχρι τις 3 Αυγούστου 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι, με την ασθένεια να παρουσιάζει θνητότητα περί το 3%, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ενωσης.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει τους αρμοδίους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συγκαλέσουν συνεδρίαση με θέμα τον ιό Μpox μεθαύριο. «Συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση το 2024 της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ (…) όσον αφορά την αναζωπύρωση της Μpox» και ορίστηκε να διεξαχθεί τη 14η Αυγούστου, ανέφερε ο οργανισμός σε ενημερωτικό του σημείωμα. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

«Η επιτροπή θα μου εκθέσει τις απόψεις της για το εάν η επιδημία αποτελεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας και, αν ναι, θα με συμβουλεύσει για τις προσωρινές συστάσεις που πρέπει να γίνουν» δήλωσε στο Χ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να κηρύξει ο οργανισμός. Δύναται να την κηρύξει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νόσος Μpox, η οποία ήταν γνωστή παλιότερα με την ονομασία «ευλογιά των πιθήκων», είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας. Η Μpox, που εντοπίστηκε πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.

Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού. Το 2022 παγκόσμια επιδημία της παραλλαγής 2 εξαπλώθηκε σε περίπου 100 χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική, κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού τον Ιούλιο του 2022, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο, αλλά προχώρησε στην άρση του έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023. Η επιδημία είχε απολογισμό περίπου 140 νεκρούς επί συνόλου 90.000 κρουσμάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα