Σε εβδομαδιαία βάση συνταγογραφούνται περισσότερα από 2.600 σκευάσματα
Με φρενήρεις ρυθμούς αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου στους αδειούχους, που αποτελούν το κύριο μέσο διασποράς στα νησιά και στους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Η έξαρση του ιού αποτυπώνεται και στη ζήτηση που έχουν τα αντιιικά φάρμακα, καθώς σε εβδομαδιαία βάση συνταγογραφούνται περισσότερα από 2.600 σκευάσματα. Την ίδια ώρα, Τρίπολη και Κρήτη φαίνεται να κρατούν τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη, οι γιατροί συνταγογραφούν σε πανελλαδικό επίπεδο κατά τον τελευταίο μήνα περισσότερα από 420 αντιιικά φάρμακα τις καθημερινές και πάνω από 400 συνολικά το Σαββατοκύριακο. «Ξεπερνάμε τα 2.600 αντιιικά σκευάσματα κάθε εβδομάδα. Είναι μεγαλύτερη η κατανάλωση σε σύγκριση με την άνοιξη, αφού δίναμε τον Μάιο μόλις 70 με 80 κουτιά την ημέρα» ανέφερε αρχικά, ενώ έκανε λόγο για τις νοσηλείες: «Στην Αθήνα είναι λιγότερες οι εισαγωγές σε σύγκριση με την περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει επειδή μετακινούνται οι πληθυσμοί το καλοκαίρι προς τις εξοχές περισσότερο. Στην περιφέρεια υπάρχει και μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στη χορήγηση αντιιικών. Ελλείψεις αντιιικών, ωστόσο, εμείς στην Αθήνα δεν έχουμε δει. Εμένα όσοι ασθενείς τούς έδωσα τα βρήκαν όλοι αμέσως σε λίγες ώρες».
Παράλληλα, έκανε λόγο για λανθασμένη χορήγηση των αντιιικών. «Παίρνει κάποιος τον γιατρό του και του λέει “δεν έχω πυρετό”, και ενώ έχει ηλικιακά κριτήρια ή έχει συννοσηρότητες, ο γιατρός δεν του χορηγεί το φάρμακο. Είναι λάθος. Η χορήγηση των αντιιικών στηρίζεται σε ηλικιακά κριτήρια και κριτήρια νοσηρότητας, όχι σε συμπτώματα» επεσήμανε ο κ. Λουκίδης και κατέληξε: «Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που, επειδή δεν έχουν πυρετό, δεν τους χορηγούν οι συνάδελφοι αντιιικά. Δεν υπάρχει πουθενά ένδειξη αντιιικών με βάση τα συμπτώματα, ούτε περιμένει κανείς να δει συμπτώματα μετά τη διάγνωση για να πάρει αντιιικά. Τότε είναι πολύ αργά και δεν θα δράσουν. Και τελικά καταλήγουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Είναι λάθος τακτική».