Κορονοϊός: Καμπανάκι για νέα μετάλλαξη!

Μετά τη FliRT, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η FluQE, η οποία είναι ακόμη πιο μεταδοτική

Νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει η διεθνής επιστημονική κοινότητα μετά την εμφάνιση ακόμη μιας μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία θεωρείται πιο μολυσματική από τις προηγούμενες και αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον Covid, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν ενημερώνονται με την ταχύτητα που αλλάζει ο ιός!

Μετά τη FliRT, που άρχισε να εμφανίζεται σε αρκετά μέρη του κόσμου, κερδίζει έδαφος η FLuQE, που οφείλει το προσωνύμιό της σε μια επιπλέον μετάλλαξη της υποπαραλλαγής ΚP.3, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, την καθιστά πιο μεταδοτική. Το ανησυχητικό είναι πως η ομάδα των εξαιρετικά μεταδοτικών υποπαραλλαγών FLuQE ξεπέρασε τη FLiRT στην Αυστραλία, όπου ο κορονοϊός ευνοείται και από την εποχή, αφού στο νότιο ημισφαίριο είναι χειμώνας, πυροδοτώντας φόβους για έκρηξη κρουσμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, επίσης, το γεγονός πως η ΚP.3 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, ευθυνόμενη για πάνω από το 33% των κρουσμάτων, από λιγότερο από 10% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αν και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με τον χειμώνα στις ΗΠΑ, τα δεδομένα του CDC δείχνουν αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών που σχετίζονται με τον Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών με την παραλλαγή KP.3. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση του νέου στελέχους αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον κορονοϊό, καθώς τα εμβόλια δεν ενημερώνονται με την ταχύτητα που αλλάζει ο ιός.

Τους τελευταίους μήνες κυριαρχεί η οικογένεια των εξαιρετικά μεταδοτικών υποπαραλλαγών του Covid, που έγιναν γνωστές ως FliRT, καθώς προέρχεται από τις τεχνικές ονομασίες για τις μεταλλάξεις F456L, V1104L και R346T. Η ομάδα περιλαμβάνει αρκετές παρόμοιες παραλλαγές που συνήθως ξεκινούν με KP, με την KP.2 να αναδεικνύεται ως η πιο σημαντική, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στα πρόσφατα κύματα Covid τον περασμένο Απρίλιο και το Μάιο. Η KP.3, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή, έχει χαρακτηριστεί «διάδοχος της KP.2» και μοιράζεται τις ίδιες βασικές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές FLiRT, αλλά με μία επιπλέον πρωτεΐνη ακίδας. Αυτή η πρωτεΐνη Q493E οδήγησε στο νέο προσωνύμιο FluQE.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και καθηγητή Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας Adrian Esterman, όταν η JN.1 μεταλλάχθηκε στις υποπαραλλαγές FLiRT ο κορονοϊός κατάφερνε να διαφεύγει του ανοσοποιητικού με μεγαλύτερη επιτυχία. Ωστόσο, οι FLiRT έχασαν σε έναν βαθμό την ικανότητα πρόσδεσής τους σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που επιτρέπει στον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Εδώ διαφέρει η FLuQE και σε αυτό οφείλεται και ο λόγος που είναι πιο μολυσματική.

«Πρόσφατα, οι υποπαραλλαγές FLiRT μεταλλάχθηκαν περαιτέρω για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα πρόσδεσης, δίνοντας τις υποπαραλλαγές FLuQE, από τις οποίες η KP.3 είναι αυτή που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο καθηγητής Esterman μιλώντας στο ABC. Παρά το γεγονός ότι οι νέες παραλλαγές δείχνουν πιο μολυσματικές από τις προηγούμενες, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι προκαλούν και πιο σοβαρή νόσηση.

Ανοσία

Ωστόσο, η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα δεν είναι πλήρης. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, κάθε φορά που αλλάζει ο ιός η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό μειώνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά ή ότι η προηγούμενη μόλυνση δεν παρέχει κάποια προστασία. Σημαίνει απλώς ότι μειώνεται προοδευτικά η ανοσία. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν κάποιος πέρασε πρόσφατα κορονοϊό, λόγω FLiRT, κινδυνεύει να κολλήσει και πάλι λόγω FLuQE. Μέσα σε όλα, ο κόσμος δεν κάνει πια όσα έκανε για να περιορίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Γι’ αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει ο κόσμος είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, αλλά και να ενημερώνονται τα εμβόλια βάσει των νέων παραλλαγών, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα