Εμβόλιο της Moderna κατά του καρκίνου!

Ασθενής που αφαίρεσε όγκο στον πνεύμονα στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος ασθενής, πανευρωπαϊκά, που λαμβάνει την εξατομικευμένη θεραπεία

Μια διαφορετική εξατομικευμένη θεραπεία, σαν εμβόλιο, κατά του καρκίνου του πνεύμονα έλαβε ένας ασθενής στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης αμερικανικής εταιρίας. Πρόκειται για τον πρώτο ασθενή, πανευρωπαϊκά, που λαμβάνει το σχετικό «εμβόλιο» mRNA της Moderna για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης αμερικανικής εταιρίας σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα Κλινικών Μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής ΑΠΘ, παθολόγου – ογκολόγου Σοφίας Μπάκα.

Xημειοθεραπεία

Ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλη στα κεντρικά εργαστήρια, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί ενέσιμη θεραπεία, τύπου εμβολίου, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι. Ο ασθενής μαζί με τη νέα θεραπεία θα λάβει και ανοσοθεραπεία. Η κλινική μελέτη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση εμβολίων και η θεραπεία στηρίζεται στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία είναι μοναδικά στον καρκίνο του κάθε ασθενούς και για τον λόγο αυτόν απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου. Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς» ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Μπάκα, η οποία επέβλεψε τη χορήγηση. Το εμβόλιο, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στο μελάνωμα και σε άλλες μορφές καρκίνου, χορηγείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργείο και χημειοθεραπεία. Είναι σχεδιασμένο να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα νεοαντιγόνα, πρωτεΐνες που παράγονται από μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.

Η ανάπτυξη του ξεκινά με γενετικές αναλύσεις του όγκου για την επιλογή της μετάλλαξης-στόχου. Η Moderna αναλαμβάνει στη συνέχεια να παραγάγει ένα μόριο mRNA ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή. Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την τεχνολογία mRNΑ έχει δώσει και το πειραματικό εμβόλιο της γερμανικής BioNTech για τον καρκίνο του παγκρέατος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα