Μαγνησία: Συναγερμός για τη γαστρεντερίτιδα

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι υποφέρουν από συμπτώματα. Ενας ηλικιωμένος εισήχθη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ στην παιδιατρική κλινική νοσηλεύονται ακόμη επτά παιδιά

Σαρώνει τα χωριά της Μαγνησίας η γαστρεντερίτιδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο οικισμούς, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδίδει σχετική ανακοίνωση με τη χαρτογράφηση των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 30 Μαΐου, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.

Oπως προέκυψε από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο, περισσότεροι από 40 κάτοικοι υποφέρουν από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας ηλικιωμένος, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, ενώ στην παιδιατρική κλινική νοσηλεύονται ακόμη 7 παιδιά.

Ως εκ τούτου, το νερό της περιοχής υπόκειται σε ελέγχους, καθώς υπάρχει η υπόνοια ότι έχει μολυνθεί από σαλμονέλα. Την Παρασκευή 31 Μαΐου, το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα έστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω.

Ωστόσο, ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που ελήφθη από ασθενή που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για σαλμονέλα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διερευνούν την έξαρση κρουσμάτων και, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν την Παρασκευή τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο.

Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή επιπλέον κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενισχύσει την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Παράλληλα, από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης, ενώ επισημαίνεται πως η έξαρση κρουσμάτων δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την κακοκαιρία «Daniel».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα