Παραμένουν άδεια από γιατρούς και νοσηλευτές στους τουριστικούς προορισμούς. Υποστελεχωμένο και το ΕΚΑΒ. Μιχάλης Γιαννακός: «Ο μισθός δεν φτάνει ούτε για νοίκι»
Γυμνά από προσωπικό είναι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των δημοφιλών προορισμών της χώρας μας, την ίδια στιγμή που η τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει, με χιλιάδες τουρίστες να καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, εντοπίζεται σημαντική υποστελέχωση στις υγειονομικές μονάδες των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, όπως και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ενώ, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννακός, «αρχίζει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο, τουρίστες και ντόπιους, και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική και επισφαλής. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται».
Προσθέτει ότι όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει «παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις. Το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φτάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής, αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια της υγειονομικής κάλυψης των νησιών μας, εν όψει του καλοκαιριού. Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαννακός αναρωτιέται -εύλογα- για ποιον λόγο κάποιος γιατρός να πάει να εργαστεί σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ενός νησιού και όχι στην… Κύπρο! «Τι διαφορά έχει να δουλεύεις σε νησί από την Κύπρο; Η απόσταση και τα έξοδα από τον τόπο οικογενειακής κατοικίας, ίδια» αναφέρει και συνεχίζει: «Ή μάλλον καλύτερα στην Κύπρο γιατί εξασφαλίζεις αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν».
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τα πιο σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στις εξής υγειονομικές μονάδες των ελληνικών νησιών:
Νοσοκομείο Κυθήρων: Υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός παθολόγος, μία παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινολόγος. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, αγροτικός γιατρός ή γενικός γιατρός, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και σε αρκετές ειδικότητες υπηρετεί από ένας γιατρός.
Νοσοκομείο Κω: Δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, ενώ υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος και ένας παθολόγος.
Νοσοκομείο Σύρου: Μπορεί να αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, ωστόσο παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, υπηρετούν τρεις παθολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι και δύο καρδιολόγοι, ενώ υπολειτουργούν η ΜΑΦ και η ογκολογική υπομονάδα, και δεν υπάρχει κανένας νευρολόγος ή ψυχίατρος, με αποτέλεσμα οι ενήλικες να εξετάζονται από παιδοψυχολόγο.
Νοσοκομείο Νάξου: Υπηρετούν μόνο ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος και ένας ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν το χειρουργικό και το ακτινολογικό τμήμα.
Κέντρο Υγείας Τήνου: Υπάρχουν μόνο μία παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας οδοντίατρος, με τα παθολογικά περιστατικά να εξετάζονται από την παιδίατρο.
Κέντρο Υγείας Αμοργού: Υπηρετούν μόνο ένας καρδιολόγος και τέσσερις νοσηλευτές.
Νοσοκομείο Σαντορίνης: Δεν υπάρχουν παθολόγος, γενικός γιατρός, μικροβιολόγος ή ακτινολόγος, παρά μόνο μία παιδίατρος και ένας καρδιολόγος.
Νοσοκομείο Λήμνου: Υπηρετούν ένας γενικός γιατρός, ένας παθολόγος, ένας μόνιμος χειρουργός και ένας με μπλοκάκι, δύο αναισθησιολόγοι, ένας καρδιολόγος και ένας νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς.
Νοσοκομείο Λέρου: Βρέθηκαν σε άδεια ο μοναδικός ορθοπεδικός και ο μοναδικός ακτινολόγος, ενώ ένας παιδίατρος και ένας νεφρολόγος βρίσκονται υπό παραίτηση.
Νοσοκομείο Κέρκυρας: Μεγάλα προβλήματα στην Παθολογική Κλινική, όπου δουλεύουν δύο μόνιμοι παθολόγοι και ένας με μπλοκάκι, δύο νεφρολόγοι στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα υπηρετεί ένας μόνιμος και βοηθούν τρεις ακτινολόγοι με μπλοκάκι.