Επανεμφανίστηκαν έπειτα από 20 χρόνια έξω από το τμήμα νεφροπαθών του Λαϊκού Νοσοκομείου
Τη δίκαιη οργή και τον προβληματισμό πολιτών αλλά και φορέων προκάλεσε η τοποθέτηση ράντσου, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, έξω από τον διάδρομο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών του Λαϊκού Νοσοκομείου, αποδεικνύοντας άλλη μία φορά την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, λόγω της έλλειψης -μεταξύ των άλλων- κατάλληλων υποδομών με επαρκείς κλίνες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε προς τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας και επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Νεφρού Σμαραγδή Μαρινάκη, υπάρχει σοβαρό χωροταξικό πρόβλημα στην κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και για τον λόγο αυτόν ζητά μια πιο ορθολογική ανακατανομή των κλινών, αναφερόμενη συγκεκριμένα σε μία περίπτωση που συνέβη προ ολίγων ημερών, κατά την οποία το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αναγκάστηκε να αναπτύξει ράντσο στον διάδρομο. Μάλιστα, ως διευθύντρια της κλινικής η κυρία Μαρινάκη κάνει λόγο για μία χρόνια ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μονάδα της, υπογραμμίζοντας ότι εκεί νοσηλεύονται ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, μη μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, καθώς και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή της κυρίας Μαρινάκη, «στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας άνω των 70 ετησίως, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Με τη συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων και τη στήριξη του υπουργείου, υπάρχει μια συνεχής αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας, ειδικά την τελευταία τριετία, με κορύφωση το 2023, όπου στο κέντρο μας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού, γεγονός το οποίο από μία οπτική αποτελεί βέβαια θετικό ρεκόρ», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που διενεργεί το προσωπικό της κλινικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των νεφροπαθών, «αδυνατούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε».
Ελλειψη κλινών
Αναφερόμενος από την πλευρά του στο φλέγον ζήτημα της έλλειψης κλινών, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων και επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Ηπατος Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος μάλιστα πριν από λίγους μήνες πραγματοποίησε τις δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την προσπάθεια εκδίωξης των ηπατομεταμοσχευμένων από τη Χειρουργική Πτέρυγα Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου, οι οποίοι, όπως τόνισε, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και γι’ αυτόν τον λόγο η επιβίωσή τους επιβάλλει συνθήκες νοσηλείας ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών και όχι αναμονή σε ένα ράντσο.
«Το ήπαρ, όπως και η καρδιά, είναι βασικά όργανα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο όργανο που να τα υποκαθιστά. Αν υπάρξει δυσλειτουργία, ο ασθενής θα χάσει τη ζωή του. Και τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς κλίνες νοσηλείας οι ασθενείς» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη πτέρυγα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ηπατομεταμοσχευμένων, καθώς είναι εξειδικευμένη και το νοσηλευτικό της προσωπικό έχει μεγάλη εμπειρία και έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην ανοσοκατασταλτική του θεραπεία.
Επιπλέον, τόνισε ότι για την περίπτωσή τους υπάρχει η πρόβλεψη για μονόκλινα δωμάτια, έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που δημιουργούν σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών. Τέλος, μιλώντας ο κ. Σωτηρόπουλος στο iatropedia.gr, είπε: «Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ηπατος έχει αναλάβει κατά 50% το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα των ηπατοπαθών σε εθνικό επίπεδο, εφημερεύοντας τις μισές ημέρες του μήνα εκ περιτροπής με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και έχει αναπτύξει πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη, έρχεται το ιδιαίτερα λυπηρό αυτό γεγονός». Και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι να καταβάλω προσωπικά κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο και με την προσήκουσα ασφάλεια η νοσηλεία όλων των μεταμοσχευμένων ασθενών».
Φυσικά, μόλις έγινε ντόρος στα social media από αυτή την ντροπιαστική για τη δημόσια υγεία εικόνα με το ράντσο στον διάδρομο, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να παρέμβει δημόσια, δίνοντας εντολή στον διοικητή του νοσοκομείου να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα, προκειμένου να μη χρειαστεί η μετακίνηση των ασθενών, αλλά να υπάρξει η δέουσα λύση προς το συμφέρον των ηπατομεταμοσχευμένων.