Πώς μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση και πώς δημιουργούμε το κατάλληλο πλάνο θεραπείας σε περίπτωση που είμαστε αντιμέτωποι με αυτήν;
Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και ούτε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί, ενώ σε περιπτώσεις που έχει ήδη εμφανιστεί, η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί με την σωστή θεραπεία. Πώς θα προστατεύσουμε τον σκελετό μας από την οστεοπόρωση; Με ποιους τρόπους θα απαλλαχθούμε από τα συμπτώματά της;
Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα βαρύτατο πρόβλημα υγείας, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, ιδίως για άτομα τρίτης ηλικίας. Η εμφάνισή της είναι συχνότερη σε γυναίκες, λόγω των ορμονικών αλλαγών που υφίστανται στην εμμηνόπαυση. Υπολογίζεται ότι σήμερα, περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως είναι αντιμέτωπες με οστεοπόρωση. Ενδεικτικά, μια στις τρεις γυναίκες άνω των πενήντα ετών, θα υποστεί σε κάποιο στάδιο της ζωής της οστεοπορωτικό κάταγμα.
Πώς λοιπόν θα σχεδιάσουμε την κατάλληλη πρόληψη;
Ξεκινώντας την πρόληψη νωρίς, μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά το σώμα και τον οργανισμό μας, θωρακίζοντας γερά και υγιή οστά. Μερικά απλά και καθημερινά βήματα αρκούν συνεπώς για να προστατεύσουμε στο μέγιστο δυνατό τον σκελετό μας από την οστεοπόρωση και τις, συχνά βαρύτατες, συνέπειές της. Μεταξύ αυτών:
Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση των οστών μας. Τα συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Προτιμήστε την κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προσπαθήστε να εκτίθεστε σε ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η βιταμίνη D συντίθεται, ως επί το πλείστον, στο δέρμα μας.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ συντελεί δραματικά στη μείωση της οστικής πυκνότητας, κάνοντας τον σκελετό μας πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Το ίδιο ισχύει για το κάπνισμα, συνεπώς η ελάττωση των δύο φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη σκελετική υγεία. Επιπλέον, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ λειτουργεί αρνητικά στη διατήρηση της ισορροπίας, προλειαίνοντας το έδαφος για οστεοπορωτικά κατάγματα. Ωστόσο, η ήπια κατανάλωση αλκοόλ (βλ. 1-2 ποτήρια κρασιού την ημέρα)
Ασκηθείτε περισσότερο
Η τακτική άσκηση ενισχύει το μυϊκό μας σύστημα, θέτοντας γερά θεμέλια για τη στήριξη του σκελετού μας. Η εναλλαγή ασκήσεων ενδυνάμωσης και ευλυγισίας θεωρείται ιδανική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα.
Μετρήστε την οστική σας πυκνότητα
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ήδη από την έκτη δεκαετία της ζωής μας. Οι γυναίκες άνω των 65 και οι άνδρες άνω των 70 ετών (συχνά και σε νεότερες ηλικίες εάν υπάρχει σαφής ένδειξη ή βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό) θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Ασθενείς με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως κύφωση και σκολίωση, μπορεί να χρειαστούν έλεγχο σε πιο τακτική βάση ώστε να περιοριστούν οι επίπονες συνέπειες της οστεοπόρωσης στα ήδη επιβαρυμένα οστά τους. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης σήμερα, δείχνουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητάς, αντίστοιχο με τα κατάγματα ισχίου.
Πώς σχεδιάζουμε την κατάλληλη θεραπεία για περιορισμό εξέλιξης της οστεοπόρωσης;
Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και ο σχεδιασμός της κατάλληλης θεραπείας έχει κομβική σημασία στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Στην θεραπεία για τον περιορισμό του πόνου, περιλαμβάνεται η χρήση κηδεμόνα καθώς και ο περιορισμένος κλινοστατισμός. Ένας έμπειρος χειρουργός σπονδυλικής στήλης θα βοηθήσει σημαντικά στον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε περιστατικού. Αναζητήστε εύκολα και γρήγορα ιατρική βοήθεια για οποιαδήποτε πάθηση των οστών σας απασχολεί.