Η BioNTech μπορεί να παράξει σε έξι εβδομάδες σκεύασμα για να χτυπηθεί το νέο μολυσματικό στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στην Αγγλία
Έκτακτη συνεδρίαση των μελών του μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να συζητηθούν οι στρατηγικές αντιμετώπισης του νέου, πιο μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία θα συγκαλέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως δήλωνε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος. «Ο περιορισμός των ταξιδιών για να ανακοπεί η εξάπλωση είναι μια φρόνιμη κίνηση έως ότου έχουμε καλύτερες πληροφορίες.
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες για απαραίτητα προϊόντα και τα απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι δυνατά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε σε ανάρτησή του twitter, παροτρύνοντας την εφαρμογή αυξημένων προληπτικών μέτρων.
Ταυτόχρονα, χθες, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech -όπως τόνιζε ο διευθυντής της Ουγκούρ Σαχίν- είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ελπίδας και καθησυχασμού της διεθνούς κοινότητας έπειτα από τα τελευταία νέα. «Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια μια νέα μετάλλαξη» εξήγησε χαρακτηριστικά. Ενώ πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή (EMA) διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να ειπωθεί ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δεν προστατεύει και από το νέο στέλεχος του ιού κι ενώ τόσο η εν λόγω κοινοπραξία όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του Covid-19.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι εταιρίες BioNTech και Pfizer θα αποστείλουν 12.500.000 δόσεις του εμβολίου τους κατά του νέου κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς το τέλος του χρόνου, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού των χωρών-μελών της.