Ερευνητές στη Βρετανία, με επικεφαλής δύο Ελληνες, ανακάλυψαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό διαθέτει ανοσία
Εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής δύο Ελληνες της διασποράς, καθώς διαπίστωσαν πως ένα ποσοστό ανθρώπων -κυρίως μικρής ηλικίας- που ποτέ δεν αρρώστησαν από Covid-19 διαθέτει μια σχετική φυσική ανοσία, χάρη σε προϋπάρχοντα αντισώματα στον οργανισμό τους!
Συγκεκριμένα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιώργο Κασσιώτη του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ Λονδίνου και την Ελένη Ναστούλη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν ότι ανάμεσα σε 302 ενήλικες που εξετάστηκαν, οι 16 (ποσοστό 5,3%) είχαν αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2, πιθανώς δημιουργημένα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων στο παρελθόν από τους πολύ πιο άκακους, εποχικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος.
Την ίδια στιγμή, ανάμεσα σε 48 παιδιά και εφήβους ηλικίας ενός έως 16 ετών που μελετήθηκαν, στις 21 περιπτώσεις (44%) ανιχνεύτηκαν παρόμοια αντισώματα. Τα εν λόγω προϋπάρχοντα αντισώματα αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (τη λεγόμενη υπομονάδα S2) της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας του νέου κορονοϊού, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να διεισδύσει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Η υπομονάδα S2 εμφανίζει μεγαλύτερες δομικές ομοιότητες σε όλους τους κορονοϊούς σε σχέση με την υπομονάδα S1 της ίδιας ιικής πρωτεΐνης. Μολονότι προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως αυτή η «διασταυρούμενη» ανοσία από άλλους συγγενικούς ιούς δεν διασφαλίζει ότι δεν θα μολυνθεί κάποιος από τον νέο κορονοϊό, η παρουσία προϋφιστάμενων αντισωμάτων μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητά του και να μετριάσει τα συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση της συγκεκριμένης περιοχής S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του νέου ιού θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο, που θα «δουλεύει» ενάντια σε πολλούς κορονοϊούς ταυτόχρονα.
Συγκριτικά, όσοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αναπτύσσουν στην πορεία μεγαλύτερους αριθμούς όλων των ειδών των αντισωμάτων (IgA, IgG και IgM), τα οποία στοχεύουν και στις δύο υπομονάδες S1 και S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού.