Αν και με αρκετές επιφυλάξεις, ως χαραμάδα ελπίδας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αντιμετωπίζει τις τελευταίες ώρες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τη δήλωση που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Υγείας. Δήλωση που είχε να κάνει βέβαια με την πρόθεση της Μόσχας να προβεί σε εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τον Covid-19 τον Οκτώβριο, αφού ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές εμβολίου.
Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Gamaleya Institute, μια κρατική ερευνητική μονάδα στη Μόσχα, ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και ετοιμάζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την καταχώρισή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι γιατροί και δάσκαλοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε στο Reuters ότι το πρώτο πιθανό εμβόλιο της Ρωσίας κατά του νέου κορονοϊού θα εξασφαλίσει την έγκριση των τοπικών ρυθμιστικών Αρχών τον Αύγουστο και σύντομα θα διατεθεί σε εργαζομένους υγειονομικών υπηρεσιών.
Συγχρόνως, την Παρασκευή γινόταν γνωστό στη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες θα προσφέρουν στην αμερικανική κυβέρνηση 100.000.000 δόσεις πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού! Είδηση που ήρθε στη δημοσιότητα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι αριθμοί επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο το γεγονός πως οι ΗΠΑ δοκιμάζονται σκληρά από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας. Βάσει συμφωνίας λοιπόν η Ουάσινγκτον θα καταβάλει ως 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη γαλλική φαρμακευτική εταιρία Sanofi και στη βρετανική GlaxoSmithKline προκειμένου να παραλάβει αρκετά εμβόλια για 50.000.000 ανθρώπους, με δυνατότητα αγοράς άλλων 500.000.000 δόσεων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που συνεδρίασε λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο της μάχης κατά του Covid-19 στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά». Το παγκόσμιο ξέσπασμα του κορονοϊού είναι το είδος της καταστροφής που θα έχει συνέπειες για πολύ καιρό στο μέλλον, τόνιζε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνο Γκεμπρεγιεσούς, σημειώνοντας ότι «η πανδημία αυτή αποτελεί υγειονομική κρίση που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια, οι συνέπειες της οποίας θα είναι αισθητές για αρκετές δεκαετίες». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, παρότι έχει προχωρήσει η επιστημονική γνώση σχετικά με τον ιό, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι πληθυσμοί ευάλωτοι.