Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες σε Ξάνθη και Καρδίτσα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από το 2010 και μετά εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο. Επειδή, ωστόσο, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, τον περιορισμό στάσιμων νερών, καθώς και τη χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων που δυσχεράνουν την προσέγγιση εντόμων.
Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να δείξουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ασθενείς με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτόν δεν τον μεταφέρουν σε έντομα. Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευόμενων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές Αρχές.