Η Αθήνα με τον φακό ενός… γαλαζοαίματου καλλιτέχνη

Ο δισέγγονος του Γερμανού καγκελάριου Οτο, πρίγκιπα του Μπίσμαρκ, Νικολάι Φον Μπίσμαρκ, παρουσιάζει τις φωτογραφίες του στην γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Ενας αλλιώτικος καλλιτέχνης που… δεν έγινε γνωστός από τη σχέση του με την Κέιτ Μος. Ηταν πάντα. Ο καλλιτέχνης είναι μέλος του οίκου των Μπίσμαρκ, της γερμανικής ευγενικής οικογένειας, με επικεφαλής τον εξάδελφό του Καρλ. Ο πατέρας του είναι ο κόμης Λέοπολντ Φον Μπίσμαρκ. Η μητέρα του Νικολάι είναι η Ντεμπονέρ Τζέιν Πάτερσον, εγγονή του Τζον Ρόσμπερι Μόνσον, δέκατου βαρόνου των Μόνσον. Φυσικά, είναι δισέγγονος του Γερμανού καγκελάριου Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Νικολάι Φον Μπίσμαρκ παρουσιάζει έργα του στην έκθεση φωτογραφίας «Αθήνα: Το ζωντανό παρελθόν».

Πρόκειται για μια συναρπαστική εξερεύνηση της πρωτεύουσας που φέρει στο προσκήνιο το παρελθόν και το παρόν της πόλεως μέσα από καινοτόμες φωτογραφικές τεχνικές και φιλοξενείται στην γκαλερί Stefanidou Tsoukala (λεωφ. Κηφισίας 136, Μαρούσι – Πεύκη, τηλ.: 210-6141407). Το θέμα της έκθεσης υποδηλοί ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας των Αθηνών, καθοδηγούμενο από το μεταφορικό νήμα της Αριάδνης, που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή ζωντανή μητρόπολη. Μέσα από το φωτογραφικό στιλ του ο εικαστικός, ο οποίος παίζει με την υφή και το χρώμα για να δημιουργήσει διαχρονικές εικόνες, αναδεικνύει το ιστορικό βάθος της Αθήνας αλλά και τη συνεχή εξέλιξη και δυναμική ενέργεια που χαρακτηρίζει την πόλη.

Γνωστός για τη χρήση ειδικού φιλμ στιγμιαίας αυτόματης εμφάνισης και μοναδικών ψηφιακών τεχνικών, ο Φον Μπίσμαρκ, ο οποίος άρχισε από φωτογράφος μόδας, καταγράφει εικόνες με μια νεωτερική και αντισυμβατική προοπτική που γεφυρώνει τον χρόνο. Οπως υποσημειώνεται ο καλλιτέχνης, είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους φωτογράφους της γενιάς του. Χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα πειραματικών και δημιουργικών φωτογραφικών τεχνικών, από μεταξοτυπία και κάμερες μεγάλου φορμά, έως φιλμ κάμερας Super 8 και φωτογραφίες Πολαρόιντ. Εκανε τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία ως βοηθός της Annie Leibovitz, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον Sir Don McCullin ως μέντορά του στα πρώτα του έργα. Οι συντελεστές της παρουσίασης επισημαίνουν ότι, αναζητώντας εκτυπωτές και σπάνια φιλμ από όλο τον κόσμο, ο Φον Μπίσμαρκ αναδεικνύει τις τεχνικές του δημιουργώντας μοναδικές φωτογραφίες σε συνεργασίες του με διεθνείς εμβληματικούς οίκους μόδας, όπως οι Dior, Celine, Miu Miu, Fendi και Chanel.

Τα πορτρέτα του αριστοκράτη καλλιτέχνη έχουν κοσμήσει εξώφυλλα και εισαγωγικά άρθρα για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας και έχει φωτογραφίσει κορυφαία μοντέλα και διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού, από την Bella Hadid και την Christy Turlington έως τον Virgil Abloh, τον Sir Ben Kingsley, την Tilda Swinton και τον A$AP Rocky. «Το αστείρευτο πάθος του για την τέχνη -αναφέρεται σχετικώς- τον έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο προκειμένου να εμπνευστεί και να δημιουργήσει τις φωτογραφικές συλλογές του. Από την Αιθιοπία, την Κούβα και την Ινδία, έως τους γορίλες της Ρουάντας και την εμπόλεμη Ουκρανία».

Τα έργα του έχουν εκτεθεί στη Royal Academy του Λονδίνου και έχουν δημοσιευτεί σε δύο βιβλία των εκδόσεων Ριτσόλι, καλλιτεχνικού διευθυντή του Dior Homme. Τα πορτρέτα του Φον Μπίσμαρκ έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των «Financial Times», «The Telegraph», «Vogue» και των εξωφύλλων του περιοδικού «W», του «GQ» και του «Harper’s Bazaar». Το ρεπορτάζ του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των «Daily Mirror» και «The Times». Η παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα