«Το σ΄ αγαπώ του κόσμου» είναι το νέο album σε μουσική Αρετής Κοκκίνου με ερμηνευτές την Αφεντούλα Ραζέλη και τον Βασίλη Γισδάκη.
Περιλαμβάνει μικρά μουσικά «διαμαντάκια» τα οποία η Αρετή Κοκκίνου συνέλεξε από δεκαέξι διαφορετικούς στιχουργούς.
Τι ενώνει όλους αυτούς τους στίχους κα Κοκκίνου;
Οι νέοι ταλαντούχοι στιχουργοί αυτού του δίσκου, που έχουν ήδη διαγράψει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη πορεία στο χώρο του λόγου. είναι οι: Αγγελική Πολύζου, Βίκυ Λαμπίρη, Νίκη Ρουσοπούλου-Παππά, Παναγιώτης Στράκαρης, Κέλλυ Αλεφάντου, Σταμάτης Βιτάλης, Τότα Βελησσάρη, Αντιγόνη Κολοβέντζου, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Παπαγιαννάκης, Ιωάννα Κολλινιάτη, Τετιάνα Δέγλερη, Δήμητρα Κουντουριώτη, Ράνια Θεοδωράτου, Μαρία Γεωργαλά. Όλοι τους συμμετείχαν στα σεμινάρια στιχουργικής του Κώστα Φασουλά στο Μικρό Πολυτεχνείο. Ο πρώτος συνδετικός κρίκος λοιπόν είναι ο Κώστας Φασουλάς, ο οποίος μου έκανε την πρόταση (το δώρο, θα έλεγα) να με καλέσει ως συνεργάτη συνθέτη στα σεμινάριά του το χειμώνα του 2019. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνεργασία της ομάδας αυτής με τον κ. Νότη Μαυρουδή, που τόσο άδικα έφυγε από κοντά μας. Έχω κάνει στο παρελθόν δουλειές πολυσυλλεκτικές ως προς τους ερμηνευτές αλλά όχι ως προς τους στιχουργούς. Η σχέση που αποκτά ο συνθέτης με το στιχουργό κάθε τέτοιου κύκλου τραγουδιών είναι ιδιαίτερη, καθώς έρχεται σε επικοινωνία με το νοητικό και συναισθηματικό κόσμο του στιχουργού-ποιητή. Ήταν μια πρόκληση να συμβεί αυτό με δεκαέξι διαφορετικούς δημιουργούς λόγου στην ίδια δουλειά. Από πλευράς ενορχήστρωσης, επεδίωξα να δημιουργήσω συνάφεια μεταξύ κομματιών που κινούνται σε ποικίλα ύφη μουσικής, σε συνεργασία με τους εξής αξιόλογους συντελεστές: Κρουστά: Σωκράτης Γανιάρης. Μπάσο: Βαγγέλης Ζωγράφος. Πνευστά: Μαρίνος Γαλατσινός. Ακορντεόν: Μαρία Νίττη. Πλήκτρα, ηχοληψία και επεξεργασία ήχου: Ιωσήφ Χυδήρογλου. Άφησα επίτηδες για το τέλος αυτής της αναφοράς τους καταξιωμένους ερμηνευτές Βασίλη Γισδάκη και την Αφεντούλα Ραζέλη. Συνετέλεσαν στην ενότητα της δουλειάς αυτής και ανέδειξαν τα τραγούδια με τον καλύτερο τρόπο, καταθέτοντας άποψη και συναίσθημα. Τα στοιχεία αυτά, κατ’ εμέ, πέραν του τεχνικού μέρους, καθιστούν σημαντικό έναν ερμηνευτή. Τους ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και την ευαίσθητη ερμηνεύτρια Χρύσα Βλάμη που συμμετέχει στο cd και μου τη σύστησε θερμά ο ίδιος ο Κώστας Φασουλάς.
Ποιο ήταν το εφαλτήριο για την δημιουργία του album;
Τα τραγούδια που προέκυψαν από τα σεμινάρια τελικά μας άρεσαν πολύ για να τα αφήσουμε σε ένα συρτάρι. Ομόφωνα, λοιπόν, όλοι οι δημιουργικοί συντελεστές και ο Κώστας Φασουλάς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αποτύπωση της δουλειάς αυτής σε «φυσικό προϊόν» δηλαδή σε βιβλίο cd που περιλαμβάνει, εκτός των στίχων, και κείμενα των στιχουργών. Οι εκδόσεις Μετρονόμος και ο Θανάσης Συλιβός, με γνωστό και εξέχοντα ρόλο στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, ανέλαβαν την έκδοση. Υπήρξε προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να εκδοθεί βιβλίο cd ή να αρκεστούμε σε ψηφιακή κυκλοφορία, καθώς είναι γνωστό ότι εμπορικά η αποχή του cd έχει φτάσει στο τέλος της. Όμως για λόγους συμβολικούς, καλλιτεχνικούς και αρχειακούς η έκδοση του φυσικού προϊόντος θεωρώ ότι έχει ακόμα κάποια ιδιαίτερη αξία, ειδικά με τη μορφή βιβλίου.
Πόσο σας επηρέασε η συνεύρεσή σας με τον σπουδαίο Κώστα Φασουλά;
Το σημαντικό έργο του στιχουργού και ποιητή Κώστα Φασουλά είναι ευρέως γνωστό . Εγώ τον θαύμασα και σε επίπεδο εισηγητή και δασκάλου, με τον τρόπο που ενέπνεε σκέψεις και συναισθήματα σε λεπτές αποχρώσεις στους συμμετέχοντες στιχουργούς. Ήταν ένα ιδιαίτερο μάθημα και για μένα. Η παρουσία μου και η συμμετοχή μου στα σεμινάρια με βοήθησε πολύ στο να εμβαθύνω στη σκέψη όλων αυτών των ανθρώπων και να κατανοήσω καλύτερα τη δημιουργία λόγου.
Τι είναι αυτό που ώθησε εσάς κα Ραζέλη να ερμηνεύσετε τραγούδια του συγκεκριμένου album;
Αυτό που με ώθησε να ερμηνεύσω τα τραγούδια του άλμπουμ είναι τα ίδια τα τραγούδια. Η ευρηματική και πολύ ενδιαφέρουσα μουσική της Αρετής,αλλά και οι στίχοι που είναι πολύ ιδιαίτεροι. Υπάρχει πολύ ωραία ατμόσφαιρα και αισθητική και έχω πολύ εμπιστοσύνη στην Αρετή, που μου το πρότεινε ,και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό! Επίσης το “Mικρό Πολυτεχνείο” του Θράσου Καμινάκη ,ο σπουδαίος στιχουργός Κώστας Φασουλάς, που έκανε και τα σεμινάρια της στιχουργικής, ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, οι εκδόσεις Μετρονόμος του Θανάση Συλιβού, είναι όλοι αυτοί λόγοι για εγγυημένη ποιότητα. Χαίρομαι πολύ και είναι τιμή μου που είμαι μέρος της οικογένειας αυτής.
Η δική σας συνεργασία με την συνθέτη Αρετή Κοκκίνου, πως προέκυψε κύριε Γισδάκη;
Την Αρετή Κοκκίνου την θαύμαζα και την εκτιμούσα πάντα. Μέσα στην πανδημία μου τηλεφώνησε και μου πρότεινε να συμμετέχω στην δισκογραφική αυτήν δουλειά που ετοίμαζε για δυο ερμηνευτές πάνω σε στίχους 16 στιχουργών του εργαστηρίου του στιχουργού Κώστα Φασουλά στο Μικρό Πολυτεχνείο. Μου έστειλε τα τραγούδια τα άκουσα και μου άρεσαν πάρα πολύ γιατί είχαν εκτός από τους υπέροχους πολυθεματικούς στίχους και μια πολυμορφία στη μουσική και τους ρυθμούς, είχαν μια πολύ τρυφερή μελωδικότητα και άλλα μια πιο εκρηκτική εξωστρέφεια. Το ύφος τους κινείται άλλοτε σε τζαζ, άλλοτε μπαλάντα, άλλοτε σε ρυθμούς των 9/8 κι άλλοτε7/8, βαλς, τάνγκο κλπ.. Αφού κάναμε τις απαιτούμενες συναντήσεις για την προσαρμογή των τραγουδιών ολοκληρώσαμε με τις ηχογραφήσεις στο στούντιο. Με την δουλειά αυτή έχουμε κάνει ήδη τρεις επιτυχημένες εμφανίσεις κι αυτό που ένιωσα και με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι καθώς παίξαμε λάιβ ένιωσα ότι ο κόσμος αποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα καινούρια αυτά τραγούδια. Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιράζομαι την δουλειά αυτή με την εξαίρετη ερμηνεύτρια και αγαπημένη φίλη Αφεντούλα Ραζέλη. Την ευχαριστώ πάρα πολύ την Αρετή για τη συμμετοχή μου αυτή!
Που παρουσιάζετε ζωντανά «Το σ΄ αγαπώ του κόσμου» κα Κοκκίνου;
Έχουμε ήδη κάνει με τους ερμηνευτές του δίσκου και μια ορχήστρα αξιολογότατων μουσικών τέσσερις παρουσιάσεις και θα συνεχίσουμε με την ομάδα αυτή από τη νέα χρονιά με καινούργιες συναυλίες και συμπράξεις.
Μιλήστε μας και για τη μουσική που γράφετε και για το θέατρο.
Έχω επενδύσει μουσικά από το 2015 μέχρι σήμερα διάφορες θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανέβει σε αθηναϊκά θέατρα κι έχουν περιοδεύσει ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες. Η πρώτη παράσταση όπου συμμετείχα και επί σκηνής ήταν «Τα χρόνια του φιδιού-Λιπεσάνορες»του Δημήτρη Βαρβαρήγου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη με τις Γεωργία Ζώη, Ντομένικα Ρέγκου, Ελίζα Σολωμού, Ορνέλα Λούτη. «Η Εφημερίς των Κυριών-Το Όνειρο», της Έλενας Παλαιολόγου (σκηνοθεσία Ισμήνη Σακελλαροπούλου, με τις Θεοδώρα Σιάρκου, Βίκυ Μαραγκάκη, Μόρφω Τσαϊρέλη) πρωτοανέβηκε το 2018 στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και έχει παρουσιαστεί έκτοτε σε διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις με επιτυχία. Το χειμώνα του ‘20 επένδυσα μουσικά την κωμωδία «Ζει της Άρτας το Γιοφύρι;» του Λεωνίδα Τσίπη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου στο θέατρο Έαρ Βικτώρια και μια καταπληκτική ομάδα ηθοποιών (Γιώργος Χριστοδούλου, Ιωάννης Ζωγράφος, Δήμητρα Ζέρβα, Τρύφωνας Παπουτσής, Γιάννος Θεοδούλου, Σπύρος Κατηφόρης, Σοφιάνα Φωτίδη) Το καλοκαίρι του 2021, το επετειακό έργο «Εγώ η Λένγκω» του Βασίλη Γιαννόπουλου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη με πρωταγωνίστρια και παραγωγό την Γεωργία Ζώη, συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Σίσκο και τους Σταύρο Βόλκο και Κατερίνα Βολίκα εντάχθηκε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών παραστάσεων της περιφέρειας Αθηνών και συνέχισε το χειμώνα παραστάσεις στο Έαρ Βικτώρια. Ιδιαίτερα υπερήφανη και για τα 16 τραγούδια της παράστασης «Στη Σμύρνη Κάποτε» του ποιητή και συγγραφέα Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη (θέατρο της Ημέρας και καλοκαιρινές παραστάσεις για τη σεζόν 2021-2022, με τους Λεμονιά Αντωνάτου, Τζωρτζίνα Δαμίγου, Αμαλία Κλημοπούλου, Γιάννη Λεβέντη, Ιωάννα Μαστοράκη, Μυρτώ Παναγοπούλου, Θανάσης Σάλτα) Η ομώνυμη δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή από την FM Records. Μόλις τέλειωσα τη μουσική για το θεατρικό έργο «Η κωμωδία της μύγας” του Βασίλη Ζιώγα σε σκηνοθεσία του Μπάμπη Hawk Κωνσταντίνου με τους Ιωάννη Ζωγράφο, Κωνσταντίνο Καραγάνη, Σοφιάνα Ανθίππη Φωτίδη, και Πέτρο Τσαπαλιάρη. Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη από 17 Ιανουαρίου.