Κώστας Μουτζούρης: «Να δανειστούμε τον πίνακα του Ντελακρουά»

Πρωτοβουλία μέγιστης ιστορικής και εθνικής σημασίας από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου! Ο Κώστας Μουτζούρης, με αίτημά του που θα αποστείλει τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να έρθει από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ο αριστουργηματικός πίνακας «Η Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά (1824) και να εκτεθεί στο Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης, στον Ιερό Βράχο, ως φόρος τιμής στους σφαγιασθέντες Χιώτες, ως προσκύνημα στη μεγάλη θυσία τους.

Από τη Μονή του Αγίου Μηνά στο μυροβόλο νησί της μαστίχας και συγκεκριμένα από τον ιερό τόπο του Ολοκαυτώματος, όπου ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα (2 Απριλίου 1822) σφαγιάστηκαν 3.000 Χιώτες μέσα στο μοναστήρι, κυρίως άμαχοι, γυναικόπαιδα και μοναχοί, από τους Τούρκους, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, σε μια τιμητική εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 7 Απριλίου, απαγγέλλοντας τον στίχο του ποιητή Θεόδωρου Ορφανίδη «Εδώ θρηνούμε το χαμό της κόρης του Ομήρου», έκανε γνωστό το αίτημά του και συγκίνησε τους πάντες απέναντι από το οστεοφυλάκιο των σφαγιασθέντων Χιωτών. Με την παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, του ιστορικού Μιχάλη Βαρλά και του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Μάνου Στεφανίδη, ο Κώστας Μουτζούρης μίλησε για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον οθωμανικό στρατό και την καταστροφική του μανία, και προσκάλεσε τις δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση, ώστε να φιλοξενηθεί φέτος, ερχόμενος από το Λούβρο για έκθεση στην Ελλάδα, ο καθοριστικός για την πορεία της Επανάστασης και του ελληνικού κράτους πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου»!

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο 26χρονος Ευγένιος Ντελακρουά κατάφερε μέσω του έργου του να αναζωπυρώσει το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη, συγκινώντας ακόμα και συντηρητικούς κύκλους και κυβερνήσεις που αρχικά ήταν αντίθετοι στην Επανάσταση. Επίσης οδήγησε τους Χιώτες της διασποράς σε πιο ένθερμη υποστήριξη και χρηματοδότηση της Επανάστασης και ενέπνευσε μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Βίκτορ Ουγκό, που έγραψε για την καταστροφή της Χίου το ποίημα «Το Ελληνόπουλο» το 1828!
Ο πίνακας «Η Σφαγή της Χίου» εκτέθηκε τότε σε όλες τις βασιλικές αυλές και συγκεντρώθηκαν χρήματα για τους επαναστατημένους Έλληνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα