Η σύμβαση υπεγράφη κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα
Θετικές ειδήσεις προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί. Μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας στη Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης για 16 πυραύλους Exocet, ενισχύοντας το επίπεδο ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Στη δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων. «Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μία με την άλλη, κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής, το 2021, της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
«Εχουμε ήδη μια στενή συνεργασία που αντικατοπτρίζεται στην απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale, που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Ελληνας υπουργός και υπογράμμισε ότι πλέον έχει αρχίσει να δημιουργείται στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, με την Ελλάδα να εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
Την ίδια ώρα, με φόντο την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο Νίκος Δένδιας, κόντρα στη γραμμή Μαξίμου, προειδοποίησε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ανοιχτή απειλή. «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται» ήταν το μήνυμα του υπουργού, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας στο πλαίσιο της μείωσης των εξαρτήσεων της Ε.Ε. από τρίτους. Οπως τόνισε ο κ. Δένδιας στη συζήτηση με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, «συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή, αλλά και για τη Βόρεια Αφρική, για το Σαχέλ».
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ για τη Συρία ο κ. Δένδιας υπογράμμισε «την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων», κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη χριστιανική κοινότητα. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνογαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.