Η… Τζοκόντα της Πινακοθήκης

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την παραχώρηση πορτρέτου της Αννας Παναγιωταρέα στο πλαίσιο έκθεσης αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τέτση, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο εικαστικών τεχνών

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου η άμισθη σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, Αννα Παναγιωταρέα, παραχώρησε το… πορτρέτο της για να το… θαυμάσει επί επτά μήνες το φιλοθεάμον κοινό, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση εκατοντάδων πολιτών στα social media, αλλά και πολιτικών στη Βουλή. Η επί έξι χρόνια στενή φίλη και συνεργάτιδα της υπουργού Πολιτισμού βρήκε την ευκαιρία να… συνδράμει με το προσωπικό της πορτρέτο στην Εθνική Πινακοθήκη, λίγες ημέρες μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει με τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη τα οποία «ξήλωσε» ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Νίκος Παπαδόπουλος.

Το έργο φιλοξενείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ελληνα ζωγράφου με τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος» και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025. Το έργο με τίτλο «Πορτρέτο Α.Π.» (2005), που φέρει την αφιέρωση «στη φίλη μου Αννα», προέρχεται από την προσωπική συλλογή της Αννας Παναγιωταρέα. Μπορεί το πορτρέτο να είναι φιλοτεχνημένο από τον Παναγιώτη Τέτση, αλλά εγείρονται ερωτήματα ως προς το κατά πόσο θα έπρεπε να εκτίθεται στο μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900 και είναι οργανικά συνδεδεμένο με την Εθνική Γλυπτοθήκη, αποτελώντας τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα, ενώ δημιουργείται θέμα ηθικής τάξης ως προς την υπερπροβολή της συνεργάτιδας της υπουργού Πολιτισμού με χρήματα των ΕΣΠΑ που διατίθενται σε ένα δημόσιο μουσείο.

Ο Βελόπουλος

Φωτοαντίγραφο της προσωπογραφίας της Αννας Παναγιωταρέα στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σχολίασε απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Θάνο Πλεύρη: «Γελάτε, κύριε Πλεύρη. Για γέλια και για κλάματα είναι η Νέα Δημοκρατία». «Λες και είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μέγας Θεοδόσιος, ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος. Ξέρετε γιατί υπάρχει αυτό εκεί; Θεωρείτε το κράτος λάφυρο, ότι είναι δικό σας μαγαζί» πρόσθεσε. Εξάλλου, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα σχολίασε: «Στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα δεν μπορείτε να δείτε τα έργα του Κατσαδιώτη, μπορείτε όμως να θαυμάσετε το πορτρέτο της Αννας Παναγιωταρέα διά χειρός Τέτση. Αυτά ζούμε». Μετά τον σάλο που ακολούθησε στα social media, η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «αυτοτρολάρεται» για το «Πορτρέτο Α.Π.», καλώντας το κοινό να πάει να το δει, δίχως να απαντά πειστικά στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί…

«Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμπεριλαμβάνει έργα τέχνης στις εκθέσεις που διοργανώνει με κριτήρια που σχετίζονται αποκλειστικά με την καλλιτεχνική τους αξία, την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και τη σχέση τους με τα υπόλοιπα εκτιθέμενα έργα στο πλαίσιο του επιμελητικού σκεπτικού. Σχετικά με το “Πορτρέτο Α.Π.”, η κυρία Εφη Αγαθονίκου, διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και επιμελήτρια της έκθεσης «Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος», τονίζει τη διαφορετικότητά του σε σχέση με τα υπόλοιπα και αναφέρει τα εξής στον αντίστοιχο κατάλογο: «Ηδη από την εποχή του Παρισιού, το πορτρέτο του Λ.Σ., ο οποίος απεικονίζεται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο -αν όχι το μοναδικό, ένα από τα λίγα έργα που το βάθος ανοίγεται σε εξωτερικό χώρο- αποπνέει μια ποιητική διάθεση. Την ίδια ποιητική διάθεση αποπνέει και το πορτρέτο της Α.Π., πενήντα χρόνια αργότερα. Ζωγραφίζει το πρόσωπο με γκουάς και παστέλ, ενώ το σώμα παρουσιάζεται αφαιρετικά, σε λευκό φόντο με μαύρο κάρβουνο ή παστέλ, δίνοντας την εντύπωση του ατελείωτου, του σχεδίου. Ο ιδιαίτερος αυτός συνδυασμός αποτελεί έναν πειραματισμό για μια διαφορετική εικαστική έκφραση και αποτέλεσμα.

(…) Στόχος της έκθεσης “Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος” είναι να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της δημιουργικής “εμμονής” και να αποκαλύψει τον άγνωστο Τέτση στα μάτια των θεατών. Στην έκθεση υπάρχουν 3 ακόμη έργα του καλλιτέχνη που δεν θυμίζουν το γνωστό του εικαστικό ιδίωμα. Ελάτε να τα ανακαλύψετε!!!»


Καυστικά σχόλια στο facebook

Ωστόσο, η ανάρτηση της ανακοίνωσης στη σελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης στο facebook προκάλεσε εκατοντάδες καυστικά σχόλια μεταξύ των οποίων διαβάσαμε: «Και εμείς ερωτευτήκαμε αλλά δεν τρελαθήκαμε, συγνώμη», «Να πάει στην αίθουσα η σαγήνη του αλλόκοτου», «Τίτλος τής έκθεσης: Οι φιλενάδες βγάλαν τα προικιά τους. Η επόμενη έκθεση θα μπορούσε να είναι: Η στέκα και η διαχρονική αποτύπωσή της στην παγκόσμια τέχνη».

Προκάλεσε ξανά

Ας σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί η συνεργάτιδα της υπουργού Πολιτισμού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, την ώρα που η Μαρινέλλα κατέρρεε στο Ηρώδειο και δεν υπήρχε ασθενοφόρο με διασώστες του ΕΚΑΒ να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, η Λίνα Μενδώνη ήταν σε… ταξίδι μαζί με την ειδική σύμβουλό της, δημοσιογράφο Αννα Παναγιωταρέα, διπλωματικό σύμβουλο αποσπασμένο στο γραφείο της, και τον αστυνομικό φρουρό της στη Νότια Κορέα.


Πήρε φωτιά το Χ

Καυστικά είναι τα σχόλια στο Χ με αφορμή την έκθεση του πορτρέτου της συνεργάτιδας και στενής φίλης της υπουργού Πολιτισμού, δημοσιογράφου Αννας Παναγιωταρέα, στην Εθνική Πινακοθήκη. Κορυφαίο είναι η παρότρυνση να τοποθετηθεί και η προσωπογραφία της… εμπροσθοφυλακής της κυβερνητικής προπαγάνδας Αρη Πορτοσάλτε. «Αγαπητοί μου συμπολίτες, όντως δεν είναι τρολιά, πορτρέτο της Παναγιωταρέα εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Ελπίζω σύντομα να έχουμε κάτι και για τον κύριο Πορτοσάλτε».

Αλλοι χρήστες του Χ σχολίασαν: «Η Ελληνίδα Μόνα Λίζα απέκτησε τη θέση της στην Εθνική Πινακοθήκη», «Ντα Βίτσιο», «Ο ύμνος της αυτοκρατορικής αυλής», «Η γυναίκα του Καίσαρα», «Κράτος-λάφυρο», «Ας ετοιμαστούμε να δούμε πορτρέτα όλης της οικογένειας Μητσοτάκη», «Η ματαιοδοξία και η αλαζονεία βάρεσαν κόκκινο. Κάποιος να τους μαζέψει!», «Μια σύνθεση που ακτινοβολεί το μεγαλείο της νεοελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, της κρατικής μέριμνας για την τέχνη και, φυσικά, της μενδώνειας φιλίας. Αν η Ρωσία έχει την Αννα Καρένινα, η Ελλάς φέρει την Αννα Παναγιωταρέα!».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img