Σε μυστική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να μπει τέλος στις έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, για να μην υπάρξει επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Μητσοτάκης επιζητά την εύνοια του Τραμπ μέσω… Ερντογάν
Διατεθειμένοι να πάνε με τις ορέξεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης, εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Οσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν ενδεικτικά των επικίνδυνων προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ακόμη πιο ανησυχητικά είναι όσα έγιναν το προηγούμενο βράδυ κατά τη διάρκεια της μυστικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, εκεί όπου φαίνεται πως αποφασίστηκε πως στόχος είναι να μην κακοκαρδίσουμε τον «σουλτάνο».
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, παρότι ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε ότι θα συζητούνταν η έκδοση νέων Νavtex, φαίνεται πως εν τέλει αυτό που αποφασίστηκε είναι να μπει τέλος στις έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου για να μην υπάρξει επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός δείχνει προσηλωμένος να κερδίσει την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ και γνωρίζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί αγαπημένο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.
Ενώ λοιπόν μέχρι πριν από λίγες ώρες η κυβέρνηση δήλωνε έτοιμη να υλοποιήσει άμεσα την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ, ο κ. Γεραπετρίτης από το Οικονομικό Φόρουμ σήμανε όπισθεν ολοταχώς στις προθέσεις που είχαν εκδηλωθεί. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ερωτηθείς εάν θα γίνουν οι έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου απέφυγε να πει ότι αρχίζουν μέσα στις επόμενες μέρες, όπως είχε διαρρεύσει η Αθήνα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «πρόθεση» (και όχι απόφαση) της Ελλάδας και της Κύπρου να συνεχιστούν οι έρευνες, χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο.
«Προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες σ’ αυτή τη σύνθετη άσκηση. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει. Εχουμε πορευτεί όλες τις δεκαετίες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Δεν αυτενεργούμε, αλλά απαιτούμε από κάθε πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» συμπλήρωσε ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, προβάλλοντας μια πρωτοφανή εθνική υποχώρηση για χάρη της διατήρησης των «ήρεμων νερών».
Επιβεβαίωση
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα μέχρι κεραίας όσους ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνει την άδεια της Τουρκίας για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ο κ. Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε κυνικά για το θέμα της πόντισης του καλωδίου ότι «ο χρονισμός είναι πολυπαραγοντικός», ενώ, αφού μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος, ταυτόχρονα μας εξήγησε ότι «το έργο προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά καθώς Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν φτάσει στο σημείο οριοθέτησης των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, είναι λογικό να προκύπτουν τριβές».
Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποίησε τις αντιδράσεις της Αγκυρας, η οποία δεν έχασε χρόνο και με μια εμπρηστική ανακοίνωση μας προειδοποίησε: «Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκονται έργα που σχεδιάζονται από την Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή διοίκηση και τρίτα μέρη στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή, τα οποία σχεδιάζονται να περάσουν από τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις αρχές που της έχει δώσει η συνθήκη Εγγυήσεων ενάντια στις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και την ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας στο νησί». Κι αν αναρωτιέστε ποια ήταν η αντίδραση του κ. Γεραπετρίτη, η μόνη του έγνοια ήταν να διαβεβαιώσει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν ακέραιες και δεν έχουν μπει στον πάγο.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «δεν είμαστε θαυματοποιοί για να καλύψουμε όλα τα σημεία διαφωνίας», αλλά δεν βρισκόμαστε σε καθεστώς «παγώματος» με την Τουρκία. «Η συνεργασία έχει επιφέρει αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, για παράδειγμα στο εμπόριο και στη μετανάστευση, ενώ υπάρχει βελτίωση στην κατανόηση των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών. Βέβαια, δεν έχουν λυθεί μεμιάς όλα τα προβλήματα» κατέληξε.