Σκληρή απάντηση έδωσε χθες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον δημοσιογράφο του Σκάι Αρη Πορτοσάλτε, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει την «Ελλάδα ως Αλβανία του Χότζα», καθώς δικαστήριο έκρινε νόμιμη την προχθεσινή απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και της Ενωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας.
Απαντώντας οι εκπρόσωποι των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας καυτηρίασαν τη στάση του δημοσιογράφου, ο οποίος ακόμα μία φορά επιχείρησε να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» κατά των διαδηλωτών αλλά και της δικαστή που έκρινε νόμιμη την απεργία. «Ενα κράτος μπορεί να ορίζεται ως Κράτος Δικαίου μόνο όταν τα δικαιώματα υπάρχουν όχι ως απλές θεωρητικές κατασκευές, αλλά για να μπορούν να ασκούνται και να εκπληρώνουν τον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν από το Σύνταγμα και τους νόμους. Ιδίως, δε, το δικαίωμα της απεργίας, το οποίο, όπως κάθε δικαίωμα, ελέγχεται δικαστικά ως προς τα όρια εφαρμογής του, αποτελεί ένα από τα πιο συμπιεσμένα δικαιώματα της συνταγματικής έννομης τάξης, αφού λόγω του πολύ αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που περιορίζει ήδη σημαντικά τη δικαστική κρίση, μόνο το 1/10 περίπου των απεργιών που προκηρύσσονται κρίνονται ότι πληρούν τα κριτήρια του νόμου» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στοιχείο απολυταρχισμού δεν μπορεί να είναι ο δικαστικός έλεγχος της άσκησης ενός δικαιώματος, όπως απαραδέκτως ισχυρίσθηκε ο ως άνω παρουσιαστής, αλλά οι στοχευμένες επιθέσεις κατά αποφάσεων της Δικαιοσύνης και η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού εκ μέρους των εκπροσώπων της “τέταρτης εξουσίας”, κάθε φορά που αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κρίνουν νόμιμη μια απεργία ενοχλούν κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους» συνεχίζει, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Αρη Πορτοσάλτε και τον Σκάι.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι «η συνεχής δε αναφορά στο όνομα και τον βαθμό της συναδέλφου είναι ενδεικτική του ότι στόχος δεν ήταν απλώς η κριτική στη δικαστική απόφαση, αλλά η συστηματική καλλιέργεια φόβου στο δικαστικό Σώμα και ο αθέμιτος επηρεασμός της κρίσης των δικαστικών λειτουργών σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον». Κλείνοντας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει πως «θα αντιστέκεται σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Δηλώνουμε παρόντες στην προστασία κάθε κοινωνικού και ατομικού συνταγματικού δικαιώματος. Δεν θα αφήσουμε να διαχυθεί και να κυριαρχήσει ως αντίληψη το δόγμα του εκφοβισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού».