Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στον εφέτη ανακριτή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των Τεμπών
Την… υπεράσπιση του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη που χειρίζεται εδώ και δύο χρόνια την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών ανέλαβε προχθές η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατηγορώντας όσους του ασκούν κριτική. «Ο εφέτης ειδικός ανακριτής εγκαλείται καθημερινά και στοχοποιείται, όμως καταβάλλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια» επισήμανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας πως «υπάρχουν κάποιοι που, προτάσσοντας εξωδικαστικά συμφέροντα, ενεργούν μεθοδευμένα με απαξιωτικές συμπεριφορές, ύβρεις και απειλές σε βάρος δικαστών, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανθρώπων».
Αναφερόμενη στην επάρκεια του κ. Μπακαΐμη που ερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σημείωσε πως είναι εξαίρετος και εργάζεται μέσα σε κλίμα απαξίωσης. Μάλιστα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξέφρασε τον… θαυμασμό της για την ψυχραιμία και την επιμέλειά του. Πάντως, παραδέχτηκε πως γίνονται λάθη κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων για την τραγωδία των Τεμπών. «Λάθη γίνονται. Αλλο, όμως, η κριτική και άλλο η οργανωμένη στοχοποίηση και απαξίωση. Υπάρχουν κάποιοι που, προτάσσοντας εξωδικαστικά συμφέροντα, ενεργούν μεθοδευμένα με απαξιωτικές συμπεριφορές, ύβρεις και απειλές σε βάρος δικαστών, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανθρώπων» τόνισε. Μιλώντας στο δεύτερο μέρος του φόρουμ με θέμα «Ο αγώνας για δημοκρατία και θεσμούς ενάντια στις νέες προκλήσεις», η Ιωάννα Κλάπα ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υψηλότερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
Ως προς τις παθογένειες της Δικαιοσύνης, κατηγόρησε μια πολύ μικρή μειοψηφία συναδέλφων της δικαστών που συμπεριφέρεται σαν επαγγελματική ομάδα, υποστηρίζοντας τα δικά της συμφέροντα με «ακραιφνώς συντεχνιακή αντίληψη, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών». Ερωτηθείσα για τον πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή και του εισαγγελέα στη Ρόδο οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος της Πολεοδομίας, αφήνοντας ελεύθερους τους κατηγορουμένους με περιοριστικούς όρους, διευκρίνισε ότι ουδέποτε ζήτησε την πειθαρχική δίωξη των δύο δικαστών, σημειώνοντας πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως είπε, ζήτησε από το αρμόδιο όργανο επιθεώρησης των δικαστών να διερευνήσει εάν έχουν διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα.
Σε άλλο σημείο της παρουσίας της στο φόρουμ, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε «σοβαρή καινοτομία» τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη να επιφέρει αλλαγή στον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, προωθώντας ρύθμιση ώστε οι ολομέλειες των δικαστηρίων να προεπιλέγουν κάποιους δικαστές και στη συνέχεια από τον κατάλογο αυτό να εκλέγονται οι πρόεδροι, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» την αντιπρόταση να επιλέγονται οι ηγεσίες των δικαστηρίων μόνο από τους δικαστές.