«Τρίτες χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορεί να απειλούν χώρες-μέλη της Ε.Ε.» τόνισε ο υπ. Εθνικής Αμυνας από τη Βαρσοβία
Προτάσσοντας την ανάγκη ύπαρξης κοινής αμυντικής ομπρέλας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη δημιουργία απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης, αλλά και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε σαφή μηνύματα με αποδέκτη την Αγκυρα. Ο κ. Δένδιας, με αφορμή τη συμμετοχή του στο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο διοργάνωσε η πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία, επέστησε την προσοχή των ομολόγων του στις τρίτες χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι «πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιονδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της Ε.Ε.». Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συγκεκριμένη άτυπη συνδιάσκεψη, τόσο για το «ReArm Europe» όσο και για τα ζητήματα της Ουκρανίας. «Η ευρωπαϊκή ατζέντα (Readiness 2030), η οποία συμπίπτει με τη δική μας Ατζέντα 2030, είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα» πρόσθεσε. «Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός θόλου προστασίας της Ευρώπης» επεσήμανε, ενώ, αναφερόμενος στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», ανέλυσε ότι «μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ παρουσίασε πέντε μέτρα διαφάνειας «για να μπορέσουμε», όπως εξήγησε, «να παρακολουθήσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα και να λείψει η σκιά που υπήρχε στο παρελθόν». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε κατά σειρά στην κατάθεση και συζήτηση για πρώτη φορά στη Βουλή του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών, στη θωράκιση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, στην ενεργοποίηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων με βάση το άρθρο 31Β του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και στην ενημέρωση εκτάκτως, όποτε ζητηθεί από την αντιπολίτευση ή τη συμπολίτευση, για τα προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί.