Το 1/3 των βουλευτών του απουσίαζε χθες από τη δευτερολογία του στη Βουλή για τα εξοπλιστικά
Το κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών ήταν χθες παγωμένο, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιδεικνύουν τον συνήθη ενθουσιασμό στην πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά, με το χειροκρότημα να μην είναι τόσο παρατεταμένο όσο στο πρόσφατο παρελθόν. Η κατάσταση χειροτέρεψε στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οπότε ήρθε αντιμέτωπος με την ευθεία αποδοκιμασία των βουλευτών του, που του έστειλαν μήνυμα διά της απουσίας τους.
Κατά τη δεύτερη τοποθέτησή του από βήματος, τα έδρανα της Ν.Δ. ήταν σχεδόν άδεια, καθώς μόλις περίπου 50 βουλευτές -από τους 156- έμειναν στην αίθουσα, δηλαδή το 1/3, εξέλιξη η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι το «γαλάζιο» γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά. Βλέποντας αυτή την εικόνα και συναισθανόμενος το κάκιστο κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αποχωρήσει (!) από τη Βουλή μετά τη δευτερολογία του και να μην τριτολογήσει, παραχωρώντας τη θέση του στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος έκλεισε τη συνεδρίαση για τα εξοπλιστικά. Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά ο πρωθυπουργός αποχώρησε -για άγνωστο μάλιστα λόγο, καθώς δεν είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ραντεβού- από πρωθυπουργική ενημέρωση του Σώματος που ο ίδιος ζήτησε.
25 δισ. ευρώ
Νωρίτερα, πάντως, είχε ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του για την αμυντική ενίσχυση της χώρας σε βάθος δωδεκαετίας, κάνοντας λόγο για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Οπως τόνισε, ο Νίκος Δένδιας θα έχει στη διάθεσή του συνολικά 25 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας, καθώς αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας. Πάντως, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, τόνισε μεν πως εξασφαλίζει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο πως αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι αγορές μάς παρακολουθούν και μας κρίνουν, ενώ, όπως είπε, οι επιδόσεις της οικονομίας είναι σημαντικός παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και τα περισσότερα σχόλια στα «πηγαδάκια» ήταν η ολομέτωπη επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον απόηχο της δημοσκοπικής της ανόδου. Κάνοντας τη χαρακτηριστική χειρονομία, σχηματίζοντας μια καρδιά με τα χέρια του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως «καλές οι καρδούλες, αλλά όχι στον εχθρό. Εάν η χώρα δεχτεί επίθεση, με καρδούλες και μαργαρίτες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό;» διερωτήθηκε. «Αναφερθήκατε στην ιδρυτική σας διακήρυξη, περιγράφοντας πως η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο περιβόλι που θα υποδέχεται τον κάθε κατατρεγμένο. Η Ελλάδα δεν είναι “μπάτε, σκύλοι, αλέστε”. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, έβγαλε στη… σέντρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως είχε προβλέψει τη δημοσκοπική του πτώση, καθώς «όταν πάτε και ταυτίζεστε με τα πιο ακραία στοιχεία, ο κόσμος πηγαίνει στο πρωτότυπο», όπως ανέφερε.
Κατά Τσίπρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. «Εάν ρωτήσετε τους πολίτες να σας πουν τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Και μάλιστα υλοποιήσατε αυτή την πολιτική. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, και τώρα βλέπουμε τα προβλήματα» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ντροπιαστική συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, επιχειρώντας να βγάλει απέξω την «ουρά» της κυβέρνησής του. Εβγαλε πάντως στη… σέντρα και τους «υπερπατριώτες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι, μαζί με την Αριστερά, δεν ψήφισαν το πακέτο «ReArm Europe» στην Ευρώπη.
Υποσχέσεις για αυξήσεις και παροχές στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο
Υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων και στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στην κοινωνία που έχει αρχίσει να τού γυρνάει την πλάτη, ο πρωθυπουργός έμεινε πιστός στη λογική του «δώσ’ τα όλα», υποσχόμενος αυξήσεις και παροχές στην προσεχή ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» τη ΔΕΘ για τις πολυσυζητημένες αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας, κάνοντας λόγο για «δικαιολογημένο» προβληματισμό για τους ενστόλους, μετά τις ανακοινώσεις του νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αυτό είναι το ευχαριστώ που εμείς λέμε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το λέμε έμπρακτα, όχι με λόγια» τόνισε, συνιστώντας υπομονή όσον αφορά τις αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Πάντως, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το επίδομα επικινδυνότητας των 100 ευρώ μηνιαίως θα το λάβουν από την 1η Ιουλίου όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανόμενων, όπως ανακοίνωσε, και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικαλιστών, ισχυρίστηκε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξή της όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και αυτό θα φανεί μετά βεβαιότητας στην επόμενη ΔΕΘ» , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση θα παραμείνει «υπεύθυνη» και «δεν θα υποταχθεί στο καταστροφικό σπιράλ της παροχολογίας», προσθέτοντας πως όλα θα γίνουν «στη σωστή ώρα και με υπευθυνότητα». Αναφερόμενος πάντως στις αυξήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα στελέχη είδαν αυξήσεις στον μισθό και στα επιδόματά τους πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια, ενώ διευκρίνισε πως οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα και όχι το φθινόπωρο, προκειμένου «να προφτάσουν τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά».
Δένδιας: Ερχεται νομικός σύμβουλος με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας
Το νέο αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «εάν αυτό το πρόγραμμα, που ξεκινά από την ένδυση του στρατιώτη μέχρι τον δορυφόρο, εκτελεστεί, σας διαβεβαιώνω ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας θα είναι ουσιαστικά και όχι απλή λεκτική διατύπωση». Κλείνοντας, αντί του πρωθυπουργού, τη μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε: «Εχουμε υπαρκτή διατυπωμένη απειλή απέναντί μας, δεκαπλάσια των δυνατοτήτων μας. Είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στον εαυτό μας αυτή τη χαλάρωση;».
Σε κάθε περίπτωση, ανακοίνωσε σειρά μέτρων με στόχο, όπως είπε, την ενίσχυση της διαφάνειας των εξοπλιστικών, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, πως θα υπάρξει διάταξη για μόνιμο νομικό σύμβουλο του κράτους για τον εξοπλισμό, αλλαγή του τρόπου στελέχωσης, με αξιωματικούς μακράς θητείας για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα διαπραγματεύσεων, αλλά και ενίσχυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Αμυνας. Ακόμη γνωστοποίησε πως η επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής θα ενημερώνεται εξαμηνιαίως για την πορεία των προγραμμάτων, αλλά και για συμβάσεις από 10.000.000 ευρώ και άνω, αντί για 30.000.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι υπαρξιακές, καθώς προτείνεται μια πλήρης αλλαγή δόγματος. «Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος. Πάμε σε άλλη λογική με την ασπίδα του Αχιλλέα. Πρόκειται για ένα πιο ικανό και πιο φθηνό σύστημα πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων» ανέφερε, προσθέτοντας πως ο στόλος αλλά και τα αεροπλάνα ελευθερώνονται για να λειτουργήσουν πλέον ως όπλο αποτροπής.
Στις Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Συγκεκριμένα, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά το οποίο η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις στρατηγικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στο Ουκρανικό αλλά και στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία και στο ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα). Ο κ. Γεραπετρίτης θα παρακαθίσει επίσης σε δείπνο εργασίας, σε σύνθεση συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, με προσκεκλημένους την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Kaja Kallas και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha. Αύριο ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης των ομολόγων των χωρών του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Πυρά της αντιπολίτευσης για την απαξίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου άσκησε η αντιπολίτευση – έχοντας διαφορετική οπτική κάθε κόμμα. Κοινή συνισταμένη της κριτικής ήταν η απαξίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να τονίζει πως «δεν μπορεί να είμαστε για πάντα καταναλωτές εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρέπει να μετατραπούμε και σε παραγωγούς». «Οπου υπάρχει δυνατότητα, πρέπει να υπάρχει ποσοστό συμπαραγωγής, αλλιώς δεν θα αντέξει δημοσιονομικά η χώρα» προειδοποίησε, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να παύσουν τα ψευτοδιλήμματα «άμυνα ή συνοχή», «ασφάλεια ή κοινωνικό κράτος», ενώ επέμεινε στην ανάγκη μη εμπλοκής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας.
Στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πως «δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Και στο θέμα της άμυνας ζημιώνετε τη χώρα. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή. Πρέπει το συντομότερο να φύγετε». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τις αυξήσεις στους ενστόλους, λέγοντας πως αυτές θα έπρεπε να αφορούν όλους τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα χωρίς διακρίσεις, και όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκετά αιχμηρός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρίσκεται στριμωγμένη λόγω των κινητοποιήσεων και της λαϊκής δυσαρέσκειας», ενώ μίλησε εκ νέου για «βολική αντιπολίτευση».
«Μάλιστα, εσχάτως παρατηρείται συνωστισμός στις ΗΠΑ από νυν, πρώην και επίδοξους πρωθυπουργούς» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, καρφώνοντας τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για «γιαλαντζί αντισυστημικά» κόμματα. «Σήμερα δώσατε ένα σύνθημα. Κλίνατε επί δεξιά. Αλλά είναι εδώ η Ελληνική Λύση να σας ξεμπροστιάζει» σχολίασε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας η Ελλάδα να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας τη Βουλή την πλέον ρωσοφοβική της Ευρώπης και τονίζοντας πως «για εμάς εχθρός είναι η Τουρκία».
«Ο πρωθυπουργός φόρεσε τη στολή παραλλαγής. Λέμε δυνατά: “Οχι στο όνομά μας”. Οχι στο όνομα της χώρας μας. Δεν θα σας αφήσουμε να τοποθετήσετε τη χώρα μας στην ίδια πλευρά με τον Ορμπαν και τον Τραμπ» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης. Την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Νατσιός απηύθυνε σειρά ερωτημάτων, ρωτώντας όμως -μεταξύ άλλων- για ποιον λόγο έχει απαξιωθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Οσο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έδωσε απάντηση στα πρωθυπουργικά πυρά, λέγοντας πως «εάν η χώρα μου δεχτεί επίθεση, εγώ θα υπερασπιστώ τη χώρα και τον λαό μου». «Εμένα η καρδιά μου είναι ολόκληρη» είπε η πρόεδρος Ζωή, σχηματίζοντας τη γνωστή καρδιά με τα δάχτυλά της. «Εχουμε μια ευκαιρία που σπάνια παρουσιάζεται στην Ιστορία ενός έθνους: Να μετατρέψουμε την άμυνα σε εθνική υπεραξία. Να επενδύσουμε όχι μόνο σε όπλα, αλλά και σε εθνική αυτάρκεια» υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας.