Ο Φλωρίδης δήλωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί για να αναχαιτιστεί το «τράφικινγκ» των γυναικών που κάνουν παιδιά για λογαριασμό άλλων μέσω αμοιβής
Ερμαιο των κυκλωμάτων trafficking έχει γίνει η Ελλάδα, με βάση τον ισχύοντα νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια, και τώρα… τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι» όσων λυμαίνονται με το αζημίωτο την κυοφορία με παρένθετες μητέρες.
Μετά τις αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις ως προς την παρένθετη κύηση που έχουν εκδοθεί με βάση τον νόμο-έκτρωμα της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο Αστικός Κώδικας, αποκλείοντας τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από το δικαίωμα στη γονεϊκότητα μέσω παρένθετης κύησης. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, η παρένθετη κύηση μπορεί να συμβεί μόνο για γυναίκα που αντιμετωπίζει «αντικειμενικά και αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας».
Αλλαγές έρχονται, επίσης, στο κομμάτι της «ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας», όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την «αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου» να μη συνιστά «ιατρική αδυναμία». Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λόγος πίσω από τις συγκεκριμένες διατάξεις είναι η αντιμετώπιση του trafficking. «Δίνουμε μια σαφή ερμηνεία στο τι σημαίνει αδυναμία κυοφορίας και ότι δεν θεωρείται αδυναμία το φύλο. Υπήρξαν προσφυγές στα δικαστήρια από ζευγάρια ομοφύλων, λέγοντας ότι έχουν αδυναμία κυοφορίας, και τα πρωτοβάθμια δικαστήρια έδιναν άδεια, και το ανέτρεπε το Εφετείο» ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως χάρη στα «παράθυρα» της προηγούμενης ρύθμισης της κυβέρνησης, αλλοδαπές έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα αντί υψηλής αμοιβής, πέραν της προβλεπομένης από τον νόμο. Ο ίδιος ο Γιώργος Φλωρίδης παραδέχθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου πως προχωρά στη νέα ρύθμιση, καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα trafficking με παρένθετες μητέρες, με την προηγούμενη ερμηνεία».
Η τροπολογία προβλέπεται με ειδική διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα στο άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα που αφορά το οικογενειακό Δίκαιο. Σύμφωνα με αυτήν, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών στερούνται του δικαιώματος στη γονεϊκότητα μέσω της παρένθετης μητρότητας. Το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη.