Ελλάδα – Ισραήλ σε συνεργασία υπέρ της σταθερότητας

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Τι συζήτησαν για την άμυνα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια περίοδο που η εμπόλεμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκ νέου σε έξαρση, μετά το σπάσιμο της εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το βάθος της στρατηγικής σχέσης που έχουν αναπτύξει οι κυβερνήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, και τη βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τέθηκαν επί τάπητος η διμερής συνεργασία, αλλά και οι διαρκείς δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, όπως ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο. «Καλώς ήρθατε, πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Εχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Προκλήσεις

Από τη δική του πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, στον οποίο ανέφερε τη μεγάλη αξία που δίνει η κυβέρνηση στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ αναφερόμενος στο εμπόλεμο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, και για μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επιπλέον, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους γονείς του Ιωνά, προαναγγέλλοντας ένα πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του, με σκοπό να έρθουν πιο κοντά νέοι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με στελέχη του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, όπου τονίστηκε η σημασία της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρίες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλατεία Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού «μία ακόμη εξόχως προκλητική κίνηση, σε συνέχεια των σοβαρών ελλειμμάτων και του γεωπολιτικού αδιέξοδου που βρίσκεται».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img