Αρχηγικό «παρών» από τον Νίκο Δένδια

Ηγετική εμφάνιση του υπ. Αμυνας στα αποκαλυπτήρια της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης, παρουσία των Καραμανλή – Σαμαρά, Π. Παυλόπουλου και 60 βουλευτών της Ν.Δ.

Παρουσίες με σαφή μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς, και μια αρχηγική εμφάνιση του Νίκου Δένδια, σήμαναν την έναρξη του αγώνα διαδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα αποκαλυπτήρια της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης, που διεξήχθησαν χθες, στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο Στρατόπεδο Παπάγου, με παρόντες περισσότερους από 60 βουλευτές της Ν.Δ., υπουργούς, εκπροσώπους κομμάτων, της Δικαιοσύνης, αλλά και παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, που μάλλον προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Πλέον, ο Νίκος Δένδιας αναδεικνύεται δημοσίως σε ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί στις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.

Δεν πρέπει να περάσει χωρίς σχολιασμό η υποδοχή που επεφύλαξαν οι παριστάμενοι στον Κώστα Καραμανλή, αλλά και η πανηγυρική ατμόσφαιρα. Η Κιβωτός, έργο σύγχρονης ελληνικής τέχνης προς τιμήν των 121.692 πεσόντων των εθνικών αγώνων της Ελλάδας, είναι έργο του κορυφαίου γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστα Βαρώτσου. Εντάσσεται ως σημείο αναφοράς στη συνολική ανάπλαση της όψης και του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία περιλαμβάνει τη νέα βιοκλιματική πρόσοψη (δωρεά του Ευάγγελου Μυτιληναίου), το υπό ανέγερση κτίριο κυβερνοπολέμου (δωρεά του Θάνου Λασκαρίδη) και τον χώρο της νέας εισόδου και των υψηλών προσκεκλημένων, που έχει ήδη ολοκληρωθεί (δωρεά Γεώργιου Περιστέρη/ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ). Μέρος της ανάπλασης αποτελεί και ο σχεδιασμός υπόγειου γκαράζ 1.232 θέσεων, που θα προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο υπέργειος χώρος ως επιπλέον χώρος πρασίνου.

Η Κιβωτός Εθνικής Μνήμης ξεκινά από το έδαφος, υψώνεται έως τα έξι μέτρα, πλαισιώνεται από δύο αλσύλλια με 25 και 28 ελαιόδεντρα, συμβολίζοντας την 25η Μαρτίου 1821 και την 28η Οκτωβρίου 1940 αντίστοιχα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα φύτευσης 400 δέντρων στο Στρατόπεδο Παπάγου, τα οποία συμβολίζουν τα 400 χρόνια οθωμανικού ζυγού και παράλληλα αποτελούν πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. «Ως συνολική αντιμετώπιση του κτιρίου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου του ΥΠΕΘΑ ως ενιαίας αισθητικής» χαρακτηρίζει την ανάπλαση σε σημείωμά του ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος. Σε ό,τι αφορά το μνημείο, εξηγεί ότι «αποτελείται από κατακόρυφες γυάλινες στήλες, πάνω στις οποίες παρουσιάζονται τα ονόματα των πεσόντων στα πεδία των μαχών της Ελλάδας από το 1830 έως το 1974».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img