Ωμή παρέμβαση Αδειλίνη με τη μάνα Καλογήρου!

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντικατέστησε τη Σοφία Αποστολάκη, συνδέοντας την τραγωδία των Τεμπών με τον θάνατο του Βασίλη

Σε μια πλήρως αναιτιολόγητη απόφαση προχώρησε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, κάνοντας μία ακόμα ωμή παρέμβαση για τα Τέμπη. Με τον πλέον αδιάκριτο και προσβλητικό -αν όχι ύποπτο- τρόπο, έθεσε εκτός υπόθεσης την προϊσταμένη εισαγγελέα Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, μητέρα του Βασίλη Καλογήρου, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των νομικών εκπροσώπων συγγενών θυμάτων.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η Αδειλίνη ήταν αυτή που αμέσως μετά την εξαφάνιση του Καλογήρου είχε διαφημίσει την αγωνία της να μη συνδεθεί η υπόθεση των Τεμπών με την -όπως όλα δείχνουν- δολοφονία του γιου τής Αποστολάκη. Τώρα, όμως, είναι η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που συνδέει, εμμέσως πλην σαφώς, τα Τέμπη με τον θάνατο του 39χρονου Βασίλη.

Συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου, η Αδειλίνη υπέγραψε και πρωτοκόλλησε απόφασή της με αποδέκτη τον αντιεισαγγελέα Εφετών Λάμπρο Τσόγκα: «Εν όψει της ανάγκης συνεχούς και αδιάλειπτης εποπτείας εκ μέρους του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας στην υπόθεση των Τεμπών, σε συνδυασμό με την επί μακρόν δικαιολογημένη απουσία της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας κυρίας Σοφίας Αποστολάκη, σας αναθέτουμε την εποπτεία της ανωτέρω υπόθεσης και μέχρι το πέρας της κυρίας ανάκρισης, ως τον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα Εφετών Λάρισας».

Τα γεγονότα εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Αδειλίνη, που στη μέχρι τώρα θητεία της είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Μαξίμου, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως. Πράγματι, η Αποστολάκη είχε ζητήσει άδεια αμέσως μετά την εξαφάνιση του γιου της, στις 30 Δεκεμβρίου 2024. Εκτοτε, και μέχρι να επιστρέψει στο γραφείο της, την αντικαθιστούσε ο Τσόγκας. Πρόσφατα, όμως, η εισαγγελέας Εφετών επέστρεψε στα καθήκοντά της. Αυτό αποδεικνύεται και από τη θεσμική επίσκεψη που έκαναν πρόσφατα στο γραφείο της οι δικηγόροι της Καρυστιανού, Μαρία Γρατσία και Στυλιανός Σούρλας. Οπως δήλωσαν χθες οι δύο νομικοί, στη συνάντηση με την Αποστολάκη έγινε κατάθεση συγκεκριμένων αιτημάτων από την πλευρά τους, όπως για την ενεργοποίηση της αναπληρώτριας εποπτεύουσας ανακρίτριας, που έως σήμερα παραμένει ανενεργή.

Η επίσκεψη στο γραφείο της Αποστολάκη από τους Γρατσία – Σούρλα έγινε στις 17 Μαρτίου. Μία ημέρα μετά, η Αδειλίνη πέταξε εκτός υπόθεσης τη μητέρα του Καλογήρου, η οποία από την αρχή των ανακρίσεων προΐστατο της διαδικασίας για τα Τέμπη. Η Αδειλίνη δεν εξηγεί βάσει ποιου νόμου προχώρησε σε επιλεκτική απομάκρυνση της Αποστολάκη. Επίσης, για ποιον λόγο την αντιμετωπίζει ακόμα ως αδειούχο, ενώ έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, και γιατί της αφαιρεί μόνο τον φάκελο των Τεμπών;

Η επίκληση «της ανάγκης συνεχούς και αδιάλειπτης εποπτείας» δεν είναι επαρκής. Εφόσον ο Αρειος Πάγος επιθυμούσε ταχύτερες διαδικασίες, δεν θα άφηνε μόνο του τον απρόθυμο Μπακαΐμη να διεξάγει την έρευνα. Θα τον είχε ενισχύσει και με επιπλέον ανακριτές. Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Αδειλίνη δεν προχωρούσε στην αντικατάσταση της Αποστολάκη επί σχεδόν τρεις μήνες και όσο ήταν σε άδεια λόγω του γιου της. Η «εκκαθάριση» της εισαγγελέως αποφασίστηκε μετά την επιστροφή της και, κυρίως, την επομένη της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Καρυστιανού. Τι φοβήθηκε ή έμαθε η Αδειλίνη και προχώρησε σε μια τέτοια πανικόβλητη ενέργεια;

Προκύπτει κι άλλο ένα ζήτημα, ισονομίας τούτη τη φορά: η θέση ευθύνης μιας οποιασδήποτε εισαγγελέως Εφετών απαιτεί να δίνει τη δέουσα σημασία σε κάθε φάκελο που έχει στα χέρια της. Καμιά υπόθεση δεν είναι αποδεκτό να υποτιμάται. Με ποια κριτήρια η Αδειλίνη κρίνει ως ανεπαρκή την Αποστολάκη για τα Τέμπη, αλλά ως επαρκέστατη για τις άλλες σοβαρές υποθέσεις που χειρίζεται; Η -κατά τα άλλα λαλίστατη- Αδειλίνη δεν αναφέρει κανένα σχετικό αίτημα της Αποστολάκη για εξαίρεσή της από τα Τέμπη. Η σπασμωδική και βιαστικά διατυπωμένη απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου οδηγεί μόνο σε ένα εύλογο συμπέρασμα: ότι τα Τέμπη και ο θάνατος του Καλογήρου σχετίζονται, συνεπώς νομιμοποιείται η αφαίρεση του φακέλου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα από τα χέρια της εισαγγελέως. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί πραξικοπηματική καθαίρεση της Αποστολάκη.

Θυμίζουμε ότι η Αδειλίνη έχει υπερβεί τα όρια και τη νομιμότητα ακόμα δύο φορές έως τώρα. Ενώ μέχρι σήμερα η -νωθρή, όπως και στα Τέμπη- Αστυνομία Λάρισας δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό αποτέλεσμα για τα αίτια θανάτου του Καλογήρου, η Αδειλίνη έσπευσε στις 4 Ιανουαρίου να αποσυνδέσει τις δύο υποθέσεις. Τότε, μόλις πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση του Καλογήρου στις 30 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε, σαν να γνώριζε ήδη, την αγανάκτησή της «για την προσπάθεια μερίδας του Τύπου να συνδέσει ή να συσχετίσει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το συμβάν αυτό (σ.σ.: εξαφάνιση) με την άσκηση των εισαγγελικών καθηκόντων της συναδέλφου και μητέρας του αναζητούμενου προσώπου (σ.σ.: Τέμπη)».

Οταν βρέθηκε νεκρός ο Καλογήρου στις 18 Φεβρουαρίου, η Αδειλίνη ξεπέρασε και πάλι τις «κόκκινες γραμμές» των καθηκόντων της. Στις 20 Φεβρουαρίου αποκάλυψε προσωπικό διάλογο που είχε με την Αποστολάκη: «Σε επικοινωνία μας, εξέφρασε τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά της για δημοσιεύματα που συσχέτιζαν το πιο πάνω γεγονός (θάνατος 39χρονου) με τα εισαγγελικά της καθήκοντα». Την ίδια ημέρα, η Αδειλίνη κατάντησε να επικαλείται έναν… ιδιωτικό ντετέκτιβ για να ενισχύσει τα λεγόμενά της, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όσο και από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για ισοπέδωση της διάκρισης των εξουσιών. Τώρα όμως είναι η ίδια η Αδειλίνη που, σκόπιμα ή όχι, συνδέει με την απόφασή της για την Αποστολάκη τα Τέμπη με τον Βασίλη Καλογήρου…


ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε και μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών. Εισήλθε μεταξύ των πρώτων στον εισαγγελικό κλάδο, το 1984. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας, και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας. Προήχθη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2019. Ως εισαγγελέας Εφετών άσκησε καθήκοντα εισαγγελέα της ΕΥΠ. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε υποθέσεις όπως η κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ, η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι διαγωνισμοί των τηλεοπτικών αδειών του 2016, η ανάκριση της Χρυσής Αυγής κ.ά. Στις 25 Ιουλίου 2023 αναβαθμίστηκε σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη προς το υπουργικό συμβούλιο και με ψήφους από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img