Σήμερα η υπογραφή της σύμβασης για το πρόγραμμα «Θώραξ» σε ειδική τελετή που θα γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης
Ενα σημαντικό βήμα για την προστασία από τις υβριδικές απειλές, με αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα γίνει σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης για το πρόγραμμα «Θώραξ» σε ειδική τελετή στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι και οι δύο παρόντες σε αυτήν την τελετή. Το πρόγραμμα «Θώραξ» (THORAX) χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να βελτιώσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες στους τομείς της ασφάλειας, της Αμυνας και της διαχείρισης κρίσεων μέσω ενός νέου, εξελίξιμου, ολιστικού και υβριδικού επιχειρησιακού συστήματος.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά την ενσωμάτωση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης, βασισμένο σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και MML (Machine-to-Machine Learning). Το πρόγραμμα ΤΗORAX εντάσσεται στο νέο δόγμα αποτροπής που διαμορφώνεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το οποίο έχει περιγράψει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και θα παρουσιαστεί στη Βουλή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Εχουμε διαμορφώσει ένα καινούργιο δόγμα αποτροπής, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε το τεράστιο πληθυσμιακό και αριθμητικό χάσμα έναντι της δυνάμει απειλής. Και επί τη βάσει αυτού του δόγματος υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς». Αυτό υπογράμμισε, με ανάρτηση στο Χ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, «πρέπει να υπάρξει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες που αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να μπορούν να προσελκύσουν στις τάξεις τους καλύτερους των Ελλήνων».
«Το στεγαστικό πρόγραμμα που υλοποιούμε με 1.000 κατοικίες ανά έτος μέχρι το 2030 είναι μια πρόοδος, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να ασχοληθούμε και με τον στενό πυρήνα των απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας. Την άλλη Δευτέρα θα ξεκινήσει και η αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025», ενώ αναμένεται και η επιστολή τιμής διαθεσιμότητας (P&A: Price & Availability) για τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16C/-D Block 50. Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθεί πλήρως το μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε χθες ορισμένες από τις πιστώσεις, που αφορούν τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών τα οποία περιλαμβάνονται στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) 2025-2036, όπως:
• 440 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των υποδομών των μαχητικών F-35A Lightning II, πλέον των 170 εκατ. ευρώ που διατίθενται για κατασκευή προηγμένων υποδομών γενικά για τα οπλικά συστήματα της ΠΑ.
• 776 εκατ. ευρώ για την προμήθεια επιπλέον έξι μαχητικών Rafale.
• 800 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων για τα μαχητικά F-35A.
• 1 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16C/-D Block 50 σε διαμόρφωση Block 70 Viper.
• 3,5 δις ευρώ για την προμήθεια των 20 μαχητικών F-35A του δικαιώματος προαίρεσης.
• Μη δυνάμενο να προσδιοριστεί μέρος των 900 εκατ. ευρώ που διατίθενται για Ε-Σ-Υ υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και μέσων της ΠΑ και των επιπλέον 150 εκατ. ευρώ που διατίθενται για συντήρησή τους.
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων αλλά και τον προγραμματισμό των πιστώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εν όψει του νέου κύκλου εξοπλισμών, καλό θα ήταν η επανάληψη των λαθών του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος να αποφευχθεί.