Δίνονταν δεκάδες αμοιβές σε ειδικούς για μελέτες χωρίς να χρησιμοποιούν τους επιστήμονες που είχαν μόνιμη σχέση εργασίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού!
Τον Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπιζαν οι Ελληνες, καθώς είχαν κληθεί να επιβιώσουν με 534 ευρώ τον μήνα, κι ενώ επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ο Ιωάννης Λιανός, η «δημοκρατία» έγινε αποδέκτης της πληροφορίας ότι είχε παραιτηθεί από τη θέση του ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος προτίμησε να περιοριστεί σε απλά υπαλληλικά καθήκοντα, φοβούμενος τις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση που κληθεί να δικαιολογήσει τις παράλογες δαπάνες που έφταναν στο γραφείο του.
- Από τη
Μαρία Παναγιώτου
Ο συγκεκριμένος προϊστάμενος, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε συγγενική σχέση με πρόσωπο που βρισκόταν στο κοντινό περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επέλεξε τον υποβιβασμό προκειμένου να μην αναμειχθεί το όνομά του στο μέλλον, σε ενδεχόμενη υπόθεση κατασπατάλησης πόρων.
Συμπράξεις
Η έρευνα που είχε κάνει τότε η «δημοκρατία» είχε αποδείξει ότι οι φόβοι του συγκεκριμένου στελέχους της ΕΠΑΝΤ ήταν κάθε άλλο παρά αβάσιμοι. Η έρευνα που έκανε σήμερα η «δημοκρατία» για να ιχνογραφήσει τα αίτια της αδράνειας της ΕΠΑΝΤ, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο πληθωρισμός συνεχώς εκτοξεύεται, ως αποτέλεσμα κυρίως των καρτελικών συμπράξεων, έδειξε ότι το κρεσέντο δαπανών συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της θητείας του κ. Λιανού (ή μάλλον μέχρι τη μη ανανέωση της θητείας του) τον Δεκέμβριο του 2023, με ακατάπαυστο ρυθμό. Φαίνεται, λοιπόν, πως, ενώ οι παράγοντες της αγοράς έχουν βρει τρόπο εδώ και χρόνια να κερδοσκοπούν, με πρόσχημα τις πληθωριστικές πιέσεις, οι πρόεδροι της Επιτροπής (πρώην και νυν) είχαν και έχουν άλλες έγνοιες, οπως να ενισχύουν το προσωπικό τους προφίλ και να προωθούν τις προσωπικές τους επιδιώξεις.
Κορυφή του παγόβουνου στο ράλι δαπανών που σημάδεψαν τη θητεία του κ. Λιανού ήταν οι δεκάδες αμοιβές που δίνονταν σε ειδικούς επιστήμονες για τη διεξαγωγή άσκοπων κλαδικών ερευνών, οι οποίες στο σύνολό τους έφτασαν τελικά να ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες, χιλιάδες ευρώ. Και, μάλιστα, ενώ η Επιτροπή διαθέτει διαχρονικά πλήθος επιστημόνων που εργάζονται με μόνιμη σχέση και θα μπορούσαν να συνδράμουν στη διεξαγωγή τέτοιων εργασιών, όποια κι αν ήταν, τέλος πάντων, η αναγκαιότητα διεξαγωγής τους (αν υπήρχε, αφού ο ρόλος της Επιτροπής είναι να παρεμβαίνει στην αγορά και όχι να τη μελετά). Το πλήθος των «παραγγελιών» για μελέτες ειδικά σε επιστήμονες από το εξωτερικό ήταν μάλιστα τέτοιο που έκανε κάποιους να αναρωτιούνται τότε -και όχι αδικαιολόγητα- εάν ο πρόεδρος προετοιμάζει το έδαφος για το μέλλον του μετά την προεδρία. Μια άλλη κατηγορία δαπανών, της οποία ο όγκος θα μπορούσε να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι χτίσαμε 2-3 επιτροπές από την αρχή, ήταν αυτή των υλικοτεχνικών υποδομών. Μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο του 2021 ξοδεύτηκαν, για παράδειγμα, για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού τουλάχιστον 25.000 ευρώ για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμμάτων και λοιπών υλικών. Εχει αξία να θυμηθούμε, ενδεικτικά, μερικές από εκείνες τις δαπάνες, ειδικά για μελέτες.
• Εκπόνηση μελέτης από ξένους και Ελληνες επιστήμονες που πληρώθηκαν με ανάθεση έργου, με θέμα «The Diavgeia – Bid rigging project, design of screens and predictive tools», που αφορούσε το πλαίσιο ελέγχου των συνθηκών του ανταγωνισμού κατά την πανδημία. Ξεπέρασε σε κόστος τα 10.000 ευρώ.
• Εκπόνηση μελέτης από ξένους και Ελληνες επιστήμονες που πληρώθηκαν με ανάθεση έργου, με θέμα «HCC’S ongoing survey on healthcare materials, the foodstuffs project, design of screens and predective tools», που αφορούσε και πάλι τις συνέπειες της πανδημίας. Ξεπέρασε σε κόστος τα 10.000 ευρώ.
• Εκπόνηση μελέτης με θέμα «Η θεσμική οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων για την προστασία του ανταγωνισμού στην Ελλάδα», την οποία ανέλαβε το Ιδρυμα Τσάτσου. Το κόστος έφτασε τα 37.000 ευρώ.
• Εκπόνηση μελέτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Μόνο σε έναν επιστήμονα δόθηκαν πάνω από 4.000 ευρώ.
• Εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Computational competition law and economics» για θέματα ανταγωνισμού των χωρών BRICS. Ξεπέρασε σε κόστος τα 20.000 ευρώ.
• Εκπόνηση μελέτης για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας Economic intelligence στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Μόνο σε έναν επιστήμονα δόθηκαν πάνω από 5.000 ευρώ.
• Εκπόνηση μελέτης για το e-commerce. Μόνο σε έναν επιστήμονα δόθηκαν περίπου 4.000 ευρώ.
Η σχέση με τον Αδωνι Γεωργιάδη
Λίγο μετά το δημοσίευμά μας το 2021 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να καλύψει… με νομιμότητα τον ευνοούμενο (ακόμη τότε) κ. Λιανό, περνώντας μια τροπολογία εν κρυπτώ, με την οποία του έδινε το δικαίωμα να προσλαμβάνει όποιο φυσικό πρόσωπο επιθυμεί. Χαρακτηριστικό της κίνησης που επιχειρήθηκε να παραμείνει κρυφή ήταν πως ο τίτλος της σχετικής διάταξης δεν αναφερόταν καν στο εισαγωγικό σημείωμα που συνόδευε το έγγραφο της τροπολογίας που είχε ανέβει στο site της Βουλής των Ελλήνων.
Με εκείνη τη διάταξη ο πρόεδρος της ΕΠΑΝΤ αποκτούσε το δικαίωμα να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις διετούς διάρκειας, οι οποίες μπορούν να παραταθούν για ακόμη δύο έτη, με επιστήμονες «διεθνούς κύρους» -όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν- «για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών (σ.σ.: αλλά μάλλον αορίστων) υπηρεσιών», όπως, π.χ., «η χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού των αγορών».
Λίγο νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης είχε φροντίσει να έχει και ρευστό ο κ. Λιανός, εισάγοντας ρύθμιση με την οποία επιβαλλόταν «στις ανώνυμες εταιρίες που ιδρύονται ή αυξάνουν το μετοχικό τους κεφάλαιο τέλος ύψους ένα τοις χιλίοις (‰)» υπέρ της ΕΠΑΝΤ. Ηταν, βέβαια, ακόμη η εποχή… του μελιού μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του κ. Λιανού, γιατί αργότερα το κλίμα άλλαξε.
Πάγωσαν
Ειδικά όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης προώθησε τη Χαρά Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου. Ο κ. Λιανός διαμαρτυρήθηκε τότε έντονα με επιστολή τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στον Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στον πρόεδρο και στους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη συγκεκριμένη επιλογή. Από εκείνη τη χρονική στιγμή η σχέση των δύο αντρών παρέμεινε σταθερά παγωμένη.
Με τα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί, όμως, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Λιανός είχε ήδη φροντίσει πρωτίστως για τις προσωπικές του δημόσιες σχέσεις αλλά και την προβολή του… δήθεν έργου που παρήγαγε στη διάρκεια της θητείας του, όπως θα δούμε και στη συνέχεια της έρευνάς μας.