Οι προτάσεις του ΓΕΣ για το «εδαφικό κριτήριο», τις αναβολές, τις μεταθέσεις αλλά και τη βελτίωση της αποζημίωσης
Τις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για τις αλλαγές στη θητεία αποκάλυψε η ιστοσελίδα militaire.gr. Η κυριότερη είναι η κατάργηση του «εδαφικού κριτηρίου» στο «διζωνικό» σύστημα 9 και 12 μηνών θητείας που ισχύει σήμερα. Ειδικότερα, η θητεία διάρκειας 9 μηνών θα περιοριστεί σε πρότακτους-πρωτόκλητους ή σε όσους υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), στις Ειδικές Δυνάμεις και την Προεδρική Φρουρά. Στις προτάσεις επίσης περιλαμβάνονται: η αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αναβολών και ελάττωση χρονικών ορίων, η κατάταξη τεσσάρων Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) ανά έτος, η αρχική τοποθέτηση σε επιχειρησιακές μονάδες ελιγμού, υποστήριξης μάχης και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας, η παραμονή για τρεις έως έξι μήνες σε μονάδες της μεθορίου και οι μεταθέσεις με μοριοδοτήσεις.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των στρατευσίμων, το ΓΕΣ επιχειρεί να τη συνδυάσει με την παροχή των επαγγελματικών δεξιοτήτων που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ώστε να καταστήσει ελκυστικότερη τη θητεία. Ακόμα το ΓΕΣ προτείνει οικονομικό μοντέλο για τη βελτίωση της αποζημίωσης των στρατευσίμων από 8,80 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα στα 55 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 525%. Πάντως, ελλείψει πολιτικής βούλησης για την αύξηση της διάρκειας της θητείας, ώστε να αντισταθμιστεί η συνεχώς επιδεινούμενη μείωση της απόδοσης των κλάσεων, οι προτάσεις του ΓΕΣ, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν επανάληψη παλαιοτέρων, εκτιμάται ότι σε πρακτικό επίπεδο θα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Στην Κύπρο
Την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με φίλες χώρες, συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας που χθες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας προσκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Οι δύο υπουργοί επισήμαναν ακόμα την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα και εξαίρεσης των δαπανών για την Αμυνα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Δένδιας, που κατά την επίσκεψή του έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα και τη χαρακτήρισε εξέλιξη πραγματικής και τεράστιας συμβολικής αξίας. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε «χρήσιμα τα ήρεμα νερά, όπως και οι ήρεμοι αιθέρες», αλλά με νόημα σημείωσε ότι «η τουρκική συμπεριφορά στην Κάσο, ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης προχθές, αλλά και η αντίδραση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες» δεν τον καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο.