Σχεδόν στα μουλωχτά κατατέθηκε στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μόνο που αυτή τη φορά δεν περιλαμβάνει κάποια σκανδαλώδη ρύθμιση ή φωτογραφική διάταξη για κάποιον από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς φίλους της Ηρώδου Αττικού, αλλά πρόκειται για ένα απαύγασμα ανοησίας, χαρακτηριστικό της woke ατζέντας.
Το πόνημα της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιριών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιριών και των δημόσιων επιχειρήσεων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Σε απλά ελληνικά, πρόκειται για ένα ανοσιούργημα που επιχειρεί να διορίσει με το ζόρι γυναίκες σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις. Και το πιο εξοργιστικό είναι πως η ρύθμιση δεν αφορά το Δημόσιο ή και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ κ.ά.), αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις! Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ανώνυμων εταιριών σε ποσοστό που δεν υπολείπεται του 25% του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου και στο 33% για τις εταιρίες που απασχολούν 250 εργαζομένους και άνω και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43 εκατ. ευρώ.
Εάν κάποια εταιρία δεν συμμορφωθεί, θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου (όταν αυτός ψηφιστεί) θα έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα μπορεί να επιβάλλει επίπληξη ή χρηματικό πρόστιμο έως 3 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία και σε μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, όταν διαπιστώνεται ότι δεν εφαρμόζονται τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών στο Δ.Σ., και σε κάθε περίπτωση πρόστιμο έως 5% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της. Υστερα από όλα αυτά τα παρανοϊκά, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η υπουργός κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά φρόντισε να μην υπάρχει γι’ αυτό ούτε… μισή ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει κουμάντο πλέον και στο πώς θα στελεχώνονται οι ιδιωτικές (τρόπος του λέγειν) επιχειρήσεις.