Επέλεξε τον πιστό του Τασούλα γιατί τρέμει το κόμμα του!

Ο Μητσοτάκης με την πρότασή του για νέο ΠτΔ ικανοποίησε τις επιθυμίες των βουλευτών του, σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει και να έχει ήσυχο το κεφάλι του μέχρι τις εκλογές του 2027

Υπέκυψε, τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βέτο πολλών βουλευτών της Ν.Δ. κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπέρ ενός Προέδρου που θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Η πρότασή του για τον Κώστα Τασούλα δείχνει πως:

1 Ικανοποίησε τις επιθυμίες της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σε μια προσπάθεια να τη συσπειρώσει και να την περιχαρακώσει για να έχει ήσυχο το κεφάλι του μέχρι τις εκλογές του 2027. Επί της ουσίας έδειξε ότι τη φοβάται γιατί δεν την ελέγχει.

2 Παραδέχεται επί της ουσίας ότι απειλείται σοβαρά από τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ., και τα οποία ενισχύονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και όχι από την Κεντροαριστερά. Για τον λόγο αυτό έδωσε δεξιά διαπιστευτήρια, προτείνοντας έναν δεξιό υποψήφιο, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Αβέρωφ, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης της παραδοσιακής κομματικής βάσης.

3 «Αδειασε» τον ίδιο του τον εαυτό μη προτείνοντας εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραδεχόμενος ότι έκανε λάθος το 2019, ενώ δεν αιτιολόγησε επαρκώς γιατί τώρα την απέρριψε. Ακόμα και τα λόγια που είπε για εκείνη ήταν τυπικά: «…Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες» (σ.σ.: αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η προγραμματισμένη για χθες συνάντησή τους, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις). Ο πρωθυπουργός βέβαια στη δήλωσή του επικαλέστηκε τις διεθνείς εξελίξεις και εμμέσως τα Ελληνοτουρκικά για να αιτιολογήσει γιατί δεν προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά» είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης. Προφανώς η αιτιολογία αυτή είναι έωλη, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παίζει κανέναν ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και ιδίως στα Ελληνοτουρκικά.

4 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ένα στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του, χωρίς διαφορετική άποψη, αφού ο Κ. Τασούλας και ως πρόεδρος της Βουλής ανταποκρινόταν και ικανοποιούσε πλήρως στις επιταγές του Μεγάρου Μαξίμου σε όλες τις δύσκολες κοινοβουλευτικές υποθέσεις (Τέμπη, υποκλοπές κ.ά.), προστατεύοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Το όνομα του κ. Τασούλα είχε αρχίσει να συζητείται από τον Ιούνιο, μετά το άσχημο για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις πρώτες δηλώσεις βουλευτών κατά της κυρίας Σακελλαροπούλου και υπέρ δεξιού Προέδρου Δημοκρατίας.

Παρότι η επιλογή του είναι αμιγώς κομματική, χωρίς να εξασφαλίζει ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ενωτική και να τη δικαιολογήσει λέγοντας: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει».

Και απαντώντας ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ, που ζητούσε Πρόεδρο από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, σαν μια κίνηση συναίνεσης, τόνισε: «Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο», αλλά και ότι «το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς». (σ.σ.: η αίσθηση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα αποφάσιζε μεταξύ των Κώστα Τασούλα και Ευάγγελου Βενιζέλου).

Εξελέγη τρεις φορές

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Τασούλας έχει ευρύτερη αποδοχή επειδή εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ξεχνά, όμως, ότι είναι διαφορετικά τα κριτήρια στις ψηφοφορίες για το προεδρείο της Βουλής, όπου πρόεδρος και αντιπρόεδροι εκλέγονται με άτυπη διακομματική συναίνεση λαμβάνοντας σχεδόν όλοι περισσότερες ψήφους από τους βουλευτές των κομμάτων από τα οποία προέρχονται. Ωστόσο, ο κ. Τασούλας δεν θα έχει την ίδια διακομματική αποδοχή και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αναμένεται να ψηφιστεί, εκτός από τους βουλευτές της Ν.Δ., και από ανεξάρτητους βουλευτές. Ηδη τάχθηκε υπέρ του ο Μάριος Σαλμάς.

Τασούλας: Kορυφαία τιμή και ευθύνη η πρόταση για ΠτΔ. «Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί για εμένα μια κορυφαία τιμή και ευθύνη» δήλωσε ο Κώστας Τασούλας στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, και τόνισε: «Οι προϋποθέσεις της ενότητας και της αρμονικής λειτουργίας των θεσμών ανάγονται στην αποστολή που αναθέτει το Σύνταγμα στον ΠτΔ. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει περιλαμβάνει την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τον λόγο έχει η πλειοψηφία, εσείς».


Σιγή ιχθύος από Σαμαρά που «κάτι παζαρεύει»

Σιγή ιχθύος από τον Αντώνη Σαμαρά για το αν θα ταχθεί υπέρ ή κατά της υποψηφιότητας του Κ. Τασούλα, ενώ διαρροές από το περιβάλλον του διέψευδαν δημοσιεύματα ότι έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν όμως πως δεν υπάρχει κάποια απόφαση ακόμα, επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί την κατάλληλη ώρα. Πάντως δεν έλειπαν χθες τα σχόλια αρκετών νεοδημοκρατών ότι ο πρώην πρωθυπουργός «κάτι παζαρεύει πάλι».

Οι Σαμαράς και Τασούλας ήταν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενώ επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 ο νυν πρόεδρος της Βουλής ήταν υπουργός Πολιτισμού. Ο Αντ. Σαμαράς στις 16 Νοεμβρίου 2024 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Δυσφορία από τη Σακελλαροπούλου, η οποία ήλπιζε για μία ακόμα θητεία στον προεδρικό θώκο

Εκτός της συζήτησης που έχει προκαλέσει στην πολιτική σκηνή η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έντονο είναι το παρασκήνιο που έχει προκύψει και σε σχέση με την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και όσα έμμεσα καταλόγισε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του στην απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεδομένα η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε δυσφορία στην κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία ήλπιζε σε ακόμα μία θητεία στον προεδρικό θώκο. Κατά την ενημέρωσή της από τον πρωθυπουργό, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη αμηχανία, την οποία ο πρωθυπουργός δεν ήθελε προφανώς να βιώσει και στη μεταξύ τους συνάντηση την οποία και ακύρωσε.

Το λακωνικό μήνυμα της κυρίας Σακελλαροπούλου μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του κ. Τασούλα επιβεβαίωσε το αρνητικό κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Με μια λιτή ανακοίνωση 93 λέξεων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Πριν από πέντε χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Στη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων για την επόμενη 5ετία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δικό του διάγγελμα, αφού εξήρε το έργο της κυρίας Σακελλαροπούλου σε αυτή τη θητεία, την ίδια στιγμή τόνισε: «Κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά». Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν στοιχεία κριτικής στη στάση της απερχόμενης Προέδρου. Αλλωστε το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον δεν είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε ξαφνικά στη ζωή μας πριν από λίγους μήνες. Η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν παρούσα στις κατά καιρούς προκλήσεις της Αγκυρας, στην πανδημία του κορονοϊού και στην ενεργειακή κρίση. Προφανώς ο βαθμός που έλαβε στη διαχείριση κρίσεων έγειρε την πλάστιγγα εις βάρος της.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα