Κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, με τις οποίες κατέστησε σαφές ότι οι επιδιώξεις της Αγκυρας στο Αιγαίο παραμένουν παράλογες και επικίνδυνες
Θέτοντας στο στόχαστρό του τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας προχώρησε σε ακόμη έναν καταιγισμό προκλητικών δηλώσεων, επιβεβαιώνοντας τις -αμείωτης έντασης- εμπρηστικές διαθέσεις από πλευράς Αγκυρας. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, παρακολουθώντας εν πλω, στη φρεγάτα Salihreis, την αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που πραγματοποιεί η Τουρκία, θέλησε να καταστήσει σαφές πως, παρά το καλό κλίμα που συντηρείται σε επίπεδο επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, οι επιδιώξεις της Αγκυρας παραμένουν το ίδιο παράλογες και επικίνδυνες.
«Ολοι, ιδίως ο γείτονάς μας, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θέλουμε να δούμε τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος για τις χώρες και τους λαούς μας. Ωστόσο, προσπαθώντας για μια ειρηνική λύση, τονίζουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ όσον αφορά τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα» δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, δίνοντας μια πρόγευση όσων θα ακολουθούσαν στη συνέχεια. «Προσεγγίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη γειτονική μας Ελλάδα στο πλαίσιο αυτών των αρχών και κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων. Ωστόσο, ορισμένοι διαστρεβλώνουν την έννοια του Διεθνούς Δικαίου και προσπαθούν να παρουσιάσουν ορισμένες πολιτικές που παράγονται από τον πολιτικό λόγο ως νομικές πραγματικότητες. Πράγματι, οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη “Γαλάζια Πατρίδα” ως ιστορικός επεκτατισμός και επιθετικότητα είναι μια μάταιη προσπάθεια να αγνοηθούν τα δικαιώματα που αναγνωρίζει στην Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται απλώς για μια διαστρέβλωση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων». Στο κρεσέντο προκλητικότητας του Γκιουλέρ συμπεριλήφθηκε και η Κύπρος.
Αφού επανέλαβε ότι «η μόνη και οριστική λύση (σ.σ.: Κυπριακό) θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί, όπως αυτό έχει αρχίσει ξεκάθαρα να εκφράζεται και από τη διεθνή κοινή γνώμη», στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στη Μέση Ανατολή και ότι επιδίδεται σε «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας», καθώς και «σε εξοπλιστικές προσπάθειες, με στόχο τη διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων στο νησί». Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε και «ορισμένους συμμάχους» που ενθαρρύνουν την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ισχυριζόμενος πως η συμπεριφορά τους αυτή «είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας».