Μήνυμα από Κάιρο με αποδέκτη την Τουρκία

«H διαδρομή της Συρίας περνά από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις φήμες για τουρκοσυριακό μνημόνιο

Σαφές μήνυμα προς τη Συρία να μην υπογράψει με την Τουρκία το λεγόμενο τουρκοσυριακό μνημόνιο για την ΑΟΖ έστειλε χθες από το Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος της χώρας αυτής προ το αύριο περνάει μέσα από την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. «H διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τις εργασίες της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, στην οποία συμμετείχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης των τριών ηγετών ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Για τις εξελίξεις στη Συρία τονίστηκε η ανάγκη της διατήρησης της εδαφικής της κυριαρχίας. «Η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». «Εχουμε υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πολιτιστική κληρονομιά» δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

• Στο Κυπριακό επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

• Οσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αναλάβαμε τη δέσμευση να συνεχιστεί η συμπόρευσή μας στον ενεργειακό τομέα για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στη μεγάλη σημασία που δίνουμε στις ηλεκτρικές συνδέσεις που καθιστούν τις χώρες μας ενεργειακή γέφυρα». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τον GREGY, που καθιστά την Ελλάδα και την Αίγυπτο γέφυρα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ, όπως είπε, αμοιβαία ωφέλιμες θα είναι και οι πρωτοβουλίες για την αποθήκευση άνθρακα όσο η Ευρώπη οδηγείται στην απανθρακοποίηση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου ένα ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα συνεργασίας, «το οποίο αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μάλιστα πολλών πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία, την ασφάλεια, αλλά κυρίως τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


Στο τραπέζι συμφωνία για εποχικούς εργάτες

Στην περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και στη διεύρυνση της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες συμφώνησαν χθες στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι. Η διμερής συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα τέθηκε σε εφαρμογή πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο και πρόβλεπε για το 2024 τη μετάκληση πέντε χιλιάδων (5.000) εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

Χθες οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν πριν από τη συνεδρίαση της τριμερούς, συζήτησαν για τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και συμφώνησαν ότι ο ρόλος των χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία περιφερειακών προκλήσεων και αναταράξεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καθοριστικός. Συζήτησαν επίσης για τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φτάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία, και αποφάσισαν να συγκληθεί κατά το επόμενο διάστημα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί με κοινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλ Σίσι τον περασμένο Μάρτιο στο Κάιρο, για την αναβάθμιση και την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.


Χριστοδουλίδης: Κοινή προσέγγιση για την ενέργεια

«Oι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, χρειάζεται λύση συμβατή με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, χθες, μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ακόμα ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση των τριών χωρών σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και κυριαρχίας και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες, είπε και τόνισε πως σταθερή επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στόχων. Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι περιφερειακές εξελίξεις και «όσα γίνονται στη γειτονιά μας έρχoνται σε άμεση αντιπαράθεση με το όραμα που οι τρεις χώρες έχουν για την περιοχή». Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε, «ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων, όσα γίνονται σε Γάζα, Λίβανο, Σουδάν, Συρία έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων και εν μέσω αυτών των εξελίξεων η τριμερής συνεργασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα