Μόλις 5 (!) υπουργοί πήγαν στο Προεδρικό για τις ευχές της Πρωτοχρονιάς, βάζοντας φρένο στις σκέψεις του για ανανέωση της θητείας της
Σαφές μήνυμα απόρριψης και αποδοκιμασίας έστειλε το υπουργικό επιτελείο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις πιθανές σκέψεις για ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον προεδρικό θώκο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε, όπως κάθε χρόνο ανήμερα την Πρωτοχρονιά, τις ευχές της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας.
Δεδομένα εξαιτίας του γεγονότος ότι η θητεία της σε δύο μήνες ολοκληρώνεται, τα βλέμματα στράφηκαν στους υπουργούς και τους υφυπουργούς που θα περνούσαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για τις ευχές, μόλις πέντε υπουργοί και οκτώ υφυπουργοί τίμησαν με τις ευχές τους τη νέα Πρόεδρο από το 61μελές υπουργικό επιτελείο.
Συγκεκριμένα, στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Επίσης, οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, Εξωτερικών Γιώργος Κότσιρας, Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου, Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Τουρνάς και Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη.
Πρωτοκλασάτοι και δημοφιλείς υπουργοί έλαμψαν διά της απουσίας τους, δείχνοντας με έμμεσο τρόπο ότι ο κύκλος της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει κλείσει και, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό της από τον ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο. Δεδομένα, η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του υπουργικού επιτελείου δυσαρέστησε την κυρία Σακελλαροπούλου και ίσως γι’ αυτό η επίσημη σελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέλεξε να αναρτήσει, χωρίς πολλά λόγια, ένα σύντομο κομμάτι για το χθεσινό πρόγραμμα της Προέδρου.
Η συμμετοχή της στη δοξολογία του Καθεδρικού Ναού για τον εορτασμό του νέου έτους, οι ευχές από τους εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο και η παρουσία της στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Προεδρικής Φρουράς φιλοξενήθηκαν σε ένα κείμενο μόλις 155 λέξεων. Μπορεί το Μαξίμου να επιχειρεί την προώθηση κλίματος «ενότητας και ομοψυχίας» μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, όμως η πραγματικότητα φαντάζει εντελώς διαφορετική, καθώς μαίνονται οι «γαλάζιες» αντιθέσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα αποτυπωθούν και στη διαδικασία ψήφισης για τον νέο ΠτΔ.
Την ίδια ώρα, όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα μοιάζει να χρησιμοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να πείσει ότι αξίζει και πρέπει να προταθεί εκ νέου. Πρώτη φορά στη θητεία της αποφάσισε να παραστεί στην κοπή της πίτας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία λαμβάνει χώρα την παραμονή του νέου έτους. Δεν πέρασε απαρατήρητη αυτή της η κίνηση, η οποία προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την Εκκλησία και φυσικά η θρησκευτικότητά της αγνοείται.
Φουντώνει η προεδρολογία, εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης Μητσοτάκη
Την ώρα που όλοι περιμένουν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις μετά τις 15 Ιανουαρίου, όπως υπολογίζεται, η προεδρολογία φουντώνει! Είναι φανερό, λένε στα πολιτικά ρετιρέ, ότι ο Κ. Μητσοτάκης «έχει πρόβλημα στο κόμμα του», διότι θα ήθελε να αποφύγει πιθανή καταψήφιση ή και αποχή μερίδας βουλευτών, κάτι που θα αποκάλυπτε τα υφιστάμενα ρήγματα στην ομάδα της Ν.Δ. Πρόβλημα δεδηλωμένης, ασφαλώς, δεν αντιμετωπίζει. Ενδεχόμενη «απείθεια», ωστόσο, θα συμβόλιζε προσεχείς δυσκολίες…
- Γ. Χατζηδημητρίου
Αφετέρου, το θέμα του ή της Προέδρου εξακολουθεί να αποτελεί ιδιαίτερη μεταβλητή και στον χώρο της Κεντροαριστεράς. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι ο διάδοχος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου πρέπει να είναι «από την απέναντι πλευρά», αλλά αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Η πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έπεσε στο κενό, όχι επειδή ήταν κακή -όπως λέγεται-, αλλά, γιατί, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «ήρθε στο τραπέζι πρόωρα». Από την άλλη, πολλοί κατάλαβαν ότι ο ανεξήγητα επισπεύδων Νίκος Φαραντούρης, ευρωβουλευτής ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε τη Λούκα Κατσέλη με πρόθεση να ματαιώσει την υποψηφιότητά της…
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα δεν δείχνουν να βιάζονται, εν όψει των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων. Θέτουν όμως θεσμικές προϋποθέσεις. «Η Προεδρία της Δημοκρατίας οφείλει να έχει ενωτικό χαρακτήρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μία ευκαιριακή αντίληψη των θεσμών και των αναγκών της χώρας» είπε και ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε μιλήσει για μία ισχυρή παράδοση που υπάρχει στη χώρα και εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 με τον Κωστή Στεφανόπουλο και υπαγορεύει πως, όταν κυβερνά μία παράταξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον αντίπαλο πολιτικά χώρο. Με άλλα λόγια, είθισται όταν μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις κυβερνά να επιλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη, για την επίτευξη της πολιτικής εξισορρόπησης».
Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου, που θεωρείται υποψήφια, όπως κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δεν μιλά αυτόν τον καιρό, δήλωσε μετρημένα χθες ότι «η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την εθνική ενότητα. Δεν είναι χώρος συγκρούσεων ούτε χώρος μικροκομματικής ανάδειξης». Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Καραμέρος είπε καθαρά: «Δεν θέλουμε ΠτΔ σιωπηρό στην καταπάτηση του κράτους δικαίου. Ο όρος “εθνική ενότητα”, στον οποίο όλοι συμφωνούμε, δεν μπορεί να είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, χωρίς να κρύβει τα λόγια του, ότι «θέλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν θα μένει σιωπηλός, και δεν μπορεί να είναι κι ένα πέπλο που θα καλύψει τις εσωκομματικές διευθετήσεις της Ν.Δ.».