Ο ΥΠΕΞ εξακολουθεί να διακρίνει «απτή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» σε πολλά επίπεδα που αφορούν διμερείς συνεργασίες
Και να θέλει, δεν μπορεί να αλλάξει τη ρητορική του ο Γιώργος Γεραρπετρίτης. Στη συνέντευξή του, όπου περιέγραψε τους στόχους της Ελλάδας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, μίλησε πάλι για την πολιτική της υποχώρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση. Από τη συνέντευξη δεν μπορούσαν να απουσιάσουν τα ελληνοτουρκικά θέματα, στον απόηχο και των αντιπολιτευτικών αντιδράσεων για τις πρωτοβουλίες της Αγκυρας σε σχέση με τη Συρία, αλλά και του μπαράζ προκλήσεων με φόντο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας πως «η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογές», ανεξάρτητα από το αν θα πάρει σάρκα και οστά η συζήτηση για την οριοθέτηση. «Οι θέσεις Αθήνας – Αγκυρας για το εύρος της συζήτησης εξακολουθούν να αφίστανται ουσιωδώς» πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, προβαίνοντας σ’ έναν άτυπο απολογισμό του τελευταίου ενάμιση χρόνου, διέκρινε «απτή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» σε πολλά επίπεδα, που αφορούν διμερείς συνεργασίες.
Παράγοντας σταθερότητας
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η χώρα μας έχει στόχο να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, επιδιώκοντας να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, και με αφορμή την έναρξη της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την 1η Ιανουαρίου. Οπως επεσήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γεραπετρίτης, «η διπλωματία, είτε διεξάγεται αμιγώς επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου είτε δεν είναι διπλωματία», και αυτό, όπως συμπλήρωσε, θα είναι το σύνθημα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξηγώντας πως όλοι θα κληθούν να επιδείξουν πίστη στη διεθνή νομιμότητα. Αναφερόμενος στη νέα θητεία της Ελλάδας και στις προτεραιότητες που θα τεθούν, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε πως «σκοπός της Ελλάδας αναλαμβάνοντας τη θητεία της είναι να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα του ΟΗΕ». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς και στην πολιτειακή κρίση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξαιρετικά ρευστή και είναι απολύτως αναγκαίο η μετάβαση εκεί να είναι ομαλή, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις».
Συνομιλία Γεραπετρίτη – Σαάρ
Με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σαάρ. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη νέα κατάσταση στη Συρία, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει την ανάγκη για «άμεση ειρήνη σε όλα τα μέτωπα» και τη σημασία «της ταχείας αποκατάστασης της περιφερειακής σταθερότητας, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επέμβαση».
Από την πλευρά του ο Σαάρ, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον κ. Γεραπετρίτη, ιεράρχησε ψηλά το ζήτημα της επείγουσας προστασίας «των μειονοτήτων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των αλαουιτών και των χριστιανών». Παράλληλα εξέφρασε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι «η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά», καθώς και για το ότι «διακηρύσσουν τώρα ότι οι εκλογές θα γίνουν μόνο έπειτα από τέσσερα χρόνια». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετά τη διά τηλεφώνου συζήτηση με τον κ. Γεραπετρίτη, τον προσκάλεσε να επισκεφτεί το Τελ Αβίβ για μια διά ζώσης συνάντηση.