Τέθηκε χθες σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα parco.gov.gr, το εργαλείο γονικού ελέγχου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τον εθισμό στο διαδίκτυο
Την ώρα που το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης των social media από τα παιδιά αποτελεί μάστιγα για την κοινωνία, αγγίζοντας ανησυχητικά επίπεδα, κι ενώ οι συνέπειες είναι ορατές περισσότερο από ποτέ -από την εθιστική συμπεριφορά που παρουσιάζουν ως την κλιμάκωση της βίας στα σχολεία-, η ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Εντούτοις, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει με ημίμετρα και τεχνικές που δίνουν περιορισμένες δυνατότητες στους γονείς/κηδεμόνες, αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση της ήδη προβληματικής κατάστασης.
Χθες τέθηκε σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα parco.gov.gr, το εργαλείο γονικού ελέγχου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο. Πρόκειται για γονικό έλεγχο, μέσω συνόλου εργαλείων και ρυθμίσεων που επιτρέπουν στους γονείς να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τη χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών από τα παιδιά τους. Κύριος στόχος είναι η προστασία από κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στο διαδίκτυο, όπως η πρόσβαση σε βίαιο ή ακατάλληλο υλικό, η επαφή με άγνωστα άτομα και η υπερβολική χρήση της συσκευής που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία τους.
Ειδικότερα, με αυτά τα εργαλεία προβλέπονται χρονικά όρια χρήσης, μέσω των οποίων οι κηδεμόνες περιορίζουν τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή συνολικά στη συσκευή, αλλά και αποκλεισμός ακατάλληλου περιεχομένου. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να δουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά στις διάφορες εφαρμογές και τι χρησιμοποιούν περισσότερο, αλλά και να αποκλείσουν κατηγορίες εφαρμογών για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μέσω του parco.gov.gr πραγματοποιείται και καθορισμός ηλικιακών περιορισμών, ενώ οι γονείς δύνανται να ρυθμίσουν και τις ώρες που η συσκευή δεν θα λειτουργεί, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ή του ύπνου. Τέλος, η νέα ιστοσελίδα παρέχει εντοπισμό θέσης συσκευής, για πρόσθετη ασφάλεια, αλλά και περιορισμό επαφών. Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή δεν «αγγίζει» ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η εθιστική φύση των social media. Ειδικότερα, οι περισσότερες πλατφόρμες είναι σχεδιασμένες για να κρατούν τους χρήστες προσηλωμένους, με δυνατά γραφικά και αλγόριθμο. Ως εκ τούτου, οι γονικοί έλεγχοι δεν στέκονται ικανοί να εξαλείψουν τους εθισμούς, ειδικότερα όταν τα παιδιά μπορούν να βρουν τρόπους και μέσα με τα οποία θα «σπάσουν» τους κωδικούς – δεδομένου ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις σε αυτήν την ηλικία λειτουργούν με αντίθετο τρόπο.
Η ευθύνη των εταιριών
Παράλληλα, ελάχιστη έμφαση δίνεται στην ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή χρήση του διαδικτύου, στοιχείο εξίσου σημαντικό με την τεχνολογική υποστήριξη. Τέλος, δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ευθύνη των εταιριών τεχνολογίας. Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι ίδιες οι πλατφόρμες θα λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των νεαρών χρηστών τους; Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική, όμως για να είναι αποτελεσματική πρέπει οι ρυθμίσεις να θέτουν περιορισμούς στις ίδιες τις πλατφόρμες και να μην βασίζονται στον γονικό έλεγχο και τη συμπεριφορά των παιδιών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «μπαλώματα» και όχι για ουσιαστικά μέτρα, ικανά να διασφαλίσουν τη λελογισμένη και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου από την πλευρά των μαθητών. Αραγε θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες αυτό ζήτημα ή πρόκειται για ακόμα μία πρόχειρη δουλειά της κυβέρνησης, που απλώς μεταθέτει την ευθύνη στους γονείς, χωρίς να αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος;
Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση δεν αποτελεί λύση
Αντίθετος στην καθολική απαγόρευση των social media για τους ανηλίκους, ως μέτρο προστασίας τους, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε χθες στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, που έγινε στο Ωδείο Αθηνών. Ο πρωθυπουργός, που είχε συζήτηση και με μαθητές, υπογράμμισε πως «η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας» και τόνισε ότι «είναι ένα πρόβλημα που όλοι βλέπουμε μπροστά μας, αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε αποτελεσματικές πολιτικές».
«Ποιες λοιπόν μπορούν να είναι οι παρεμβάσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «μπορεί η καθολική απαγόρευση των social media να είναι μία λύση, αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο θα ήτανε αποτελεσματικό, και για αυτό και η στρατηγική που επεξεργαζόμαστε είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ίδια την πραγματικότητα της χρήσης των μέσων επικοινωνίας από τα παιδιά και τους εφήβους, και ξεκινάει από τη βασική παραδοχή ότι πρέπει πάνω από όλα να συζητήσουμε για το πρόβλημα». «Ποιοι να συζητήσουμε; Εμείς με τα παιδιά μας, άρα οι γονείς, οι οποίοι έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης να θέσουν τα απαραίτητα όρια στα παιδιά τους» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το πρόβλημα είναι πολύ σαφές και έχει να κάνει και με την υπερβολική εξάρτηση, τον εθισμό των παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο, από συγκεκριμένες εφαρμογές τις οποίες κατά κανόνα τα παιδιά μας τις βλέπουν στο τηλέφωνο». «Είναι η εικόνα παιδιών κολλημένων σε ένα κινητό, ολίγον ως ζόμπι, τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο. Ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι πολλά από τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, διαφορετικά για τα κορίτσια, διαφορετικά για τα αγόρια. Κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής, το πιο συνηθισμένο βίωμα το οποίο μας μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί μας. Καταλαβαίνουμε ότι εδώ κάτι συμβαίνει, το οποίο σαφώς είναι προβληματικό και το οποίο έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επικοινωνιακού χαρακτήρα παρέμβαση, λέει η αντιπολίτευση
Αναποτελεσματική και επικοινωνιακού χαρακτήρα χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση την πομπώδη Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο που παρουσίασε χθες από το Ωδείο Αθηνών ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι αμφιβάλλει για το κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη μια καθολική απαγόρευση των social media.
Για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. «η σημερινή αναγνώριση από την κυβέρνηση της ανάγκης προστασίας των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση». Οπως τονίζεται, «οι εξαγγελίες για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο αποτελούν ένα πρώτο βήμα που απαιτεί ουσιαστική σύνδεση με το υπάρχον ευρωπαϊκό και θεσμικό πλαίσιο, που εδώ και χρόνια έχει θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου».
Στους γονείς η ευθύνη
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίνει έμφαση στην πρόληψη με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, «ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Η σημερινή παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής σε καμία περίπτωση δεν απαντά στο σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών μας. Επί της ουσίας, η εθνική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη περιορίζεται στη λειτουργία του Kids Wallet και του parco.gov.gr, ενώ μετακυλίει ακέραια την ευθύνη για την αντιμετώπιση του φαινομένου στους γονείς, κατά την προσφιλή τακτική της ατομικής ευθύνης.
Για το ΚΚΕ, «ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων που βιώνουν τα παιδιά, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και της προβολής των στρεβλών προτύπων[…] στην Ελλάδα, όπου ένα στα τρία παιδιά βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».