Ο πρωθυπουργός από τη Βηρυτό δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών, στην οικονομία αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας
Τη στήριξη της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στον Λίβανο, αλλά και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών, στην ενίσχυση της οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπί Μπέρι.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς και στην ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών στις εστίες τους. «Είχαμε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό. Ο στρατηγός Χούπης έχει έρθει μαζί μας για να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Και, φυσικά, επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω και πάλι τον κρίσιμο ρόλο της δύναμης UNIFIL στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα στηρίζει συνεχώς τη UNIFIL, με τη συμμετοχή της στο ναυτικό σκέλος με ναυτικά μέσα» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στο ναυτικό σκέλος της UNIFIL από το 2006, με φρεγάτα και προσωπικό.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Λιβανέζο ομόλογό του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρα», πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πραγματικός εταίρος στις προσπάθειές σας για την ανοικοδόμηση της χώρας σας» και υπογράμμισε πως οι εξελίξεις στη Συρία αυξάνουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η ανθεκτικότητα του Λιβάνου, να αντιμετωπιστούν οι απειλές και να προστατευτούν τα σύνορά του.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε πως η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά, ασφαλώς, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και, βέβαια, για τη μετανάστευση. Επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της Συρίας πρέπει να διασφαλίσει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολίτες της. «Ταυτόχρονα η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των διπλωματικών μας προσπαθειών» υπογράμμισε. Από τη μεριά του ο κ. Μικάτι χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και εκτίμησε ότι η συμμετοχή της χώρας μας το 2025 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βοηθήσει τον Λίβανο. «Βασιζόμαστε στις προσπάθειες της Ελλάδας να βοηθήσει τον Λίβανο» δήλωσε.
Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’ και τον μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία. «Ερχομαι μεταφέροντας αισθήματα αγάπης και υποστήριξης όλου του ελληνικού λαού προς το Πατριαρχείο, το οποίο παίζει έναν τόσο καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ταραγμένη περιοχή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης είπε πως η επίσκεψή του δείχνει την αγάπη, την υποστήριξη «που έχετε μέσα σας και προσωπικώς και σαν κυβέρνηση, σαν ελληνικός λαός, προς αυτά τα μέρη και ιδιαίτερα Λίβανο και Συρία και το Πατριαρχείο, τους χριστιανούς που είναι σε αυτή την περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, επίσης, επαφές με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού.