Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι θα αρχίσει να διδάσκεται η διαχείριση του διαδικτύου και των social media
Θέμα χρόνου είναι να αρχίσει να διδάσκεται στα σχολεία ειδικό μάθημα για τη διαχείριση του διαδικτύου και των social media, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του, στην οποία αναφέρθηκε και στο θέμα των πέντε παιδιών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από τους αστυνομικούς γονείς τους. Οπως είπε ο υπουργός, υπάρχει ήδη ένα βιβλίο που επιμελείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε μορφή audiobook. «Χθες (ενν.: προχθές) συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τους συνεργάτες του και υπάρχει ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που η Αρχή μάς δίνει και θα βάλουμε στα σχολεία τώρα για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τη σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα. Θα μπει ως παιχνίδι αρχικά.
Στο μάθημα της Πληροφορικής θα το εντάξουμε» ανέφερε στον ΑΝΤ1. Για τον έλεγχο της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media, είπε ότι απαιτείται και ευρωπαϊκή συναίνεση για να εφαρμοστεί ένα «μπλόκο» αυστραλιανού τύπου, όμως συζητείται η διαμόρφωση μιας εφαρμογής που θα εγκαθίσταται στα κινητά των παιδιών από τους γονείς και θα μπλοκάρει την πρόσβασή τους στα social media. «Υπάρχει μια σκέψη, το είπε ο κύριος Παπαστεργίου και έχει δοθεί κεντρικά από την κυβέρνηση, είναι μέτρο που πρέπει να υπάρξουν πανευρωπαϊκές αποφάσεις για να λειτουργήσει σωστά, αλλά σε πρώτη φάση εξετάζεται μια εφαρμογή που θα εγκαθίσταται από τους γονείς σε ένα κινητό τηλέφωνο και ουσιαστικά θα μπλοκάρει την πρόσβαση, με βάση την ηλικία, στα παιδιά στα κοινωνικά μέσα. Αλλά θέλει την αρωγή του γονιού για να γίνει σε πρώτη φάση» είπε.
Σοφία Ζαχαράκη
Στη δημιουργία εφαρμογής για τον έλεγχο της πρόσβασης των παιδιών στα social media αναφέρθηκε, επίσης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση των κανόνων. «Θα ετοιμάσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μια πλατφόρμα για να μπαίνουν οι γονείς και να ασκούν γονεϊκό έλεγχο, με λέξεις-κλειδιά και απαγορεύσεις για τη χρήση των κινητών και του διαδικτύου για όλα τα ψηφιακά μέσα σε παιδιά και εφήβους και όχι μόνο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» επισήμανε η υπουργός. Τόνισε, δε, ότι αυτό θα αφορά παιδιά ηλικίας 15 χρόνων και κάτω, εφόσον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεθεί αυτό το ηλικιακό όριο, «διότι στα 15 έτη γίνεται η ψηφιακή ενηλικίωση», όπως ανέφερε.
Μιλώντας για τα επικίνδυνα challenges στα social media, που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού στη Ρόδο και ακόμα ενός στην Πάτρα, ο υπουργός Παιδείας έκανε μνεία στην ευρεία αποδοχή του μέτρου της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, δεδομένου ότι το 86% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του στα σχολεία. Τέλος, αναφερόμενος στα παιδιά του 45χρονου αστυνομικού τέρατος της Βουλής και στην απομόνωσή τους αυτό το διάστημα, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε «συγκλονισμένος», προσθέτοντας ότι εκτελείται ήδη η εισαγγελική παραγγελία, ενώ ο ίδιος έχει διατάξει κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του σχολείου. Δεσμεύτηκε, δε, ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική διδακτική απώλεια για τα συγκεκριμένα παιδιά.
«Η πρώτη εντύπωση που υπάρχει είναι ότι τα περισσότερα πράγματα ήταν εκτός σχολείου, αλλά δεν θα μείνω στην πρώτη εντύπωση. Θα γίνει κατεπείγουσα ΕΔΕ για να δούμε πώς ακριβώς έχει συμβεί. Και αυτό που έχω πει στους συνεργάτες μου, εκτελώντας την εισαγγελική παραγγελία, είναι να μην υπάρξει καμία ουσιαστική διδακτική απώλεια γι’ αυτά τα παιδιά» είπε.