Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η πράσινη ανάπτυξη, το Ουκρανικό, η εκλογή Τραμπ, τα Γλυπτά, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι διμερείς σχέσεις κυριάρχησαν στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βρετανία
Μάρμαρα, ναυτιλία, Μεταναστευτικό, Ουκρανία, επενδυτές, Τεχνητή Νοημοσύνη, συνέντευξη στο CNN, συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ, απ’ όλα είχε η διήμερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βρετανία, αλλά το θέμα είναι τι πραγματικά θα μείνει από αυτήν.
- Αποστολή στο Λονδίνο Μαρία Δεναξά
Την ώρα που οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι υπογράμμιζαν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και έσπρωχναν ψηλά στους τίτλους της ελληνικής επικαιρότητας το ζήτημα της επιστροφής στη χώρα μας των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, την ίδια ώρα τόνιζαν πως πρέπει «να κρατηθεί το θέμα χαμηλά», για να μη χαλάσει η φόρμα συνεργασίας που έχει βρεθεί μεταξύ Ελλάδας – Μουσείου. Ισως αυτή τη φορά κάτι να κινείται στο παρασκήνιο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο εξαιτίας της γνωστής προπαγάνδας με την εργαλειοποίηση της δημοσιογραφίας για τα έργα και τις ημέρες του Ελληνα πρωθυπουργού.
Διαπραγματεύσεις
Από το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ξεκάθαροι. Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκπρόσωπος του μουσείου επανέλαβε το γνωστό πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές» και δεν αναφέρθηκε καν στο πρωθυπουργικό αφήγημα της φόρμουλας των προχωρημένων συνομιλιών γύρω από μια συμφωνία. «Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο» είπε.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το θέμα των Γλυπτών δεν ήταν διακριτό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ, αλλά σε αντίθεση με τον Ρίσι Σούνακ πέρυσι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν προετοιμασμένος να «ακούσει τον Ελληνα ομόλογό του» στη μόλις 33 λεπτών συνάντηση που είχαν. Τι απ’ όλα τα θέματα που τέθηκαν σε αυτό το σύντομο τετ α τετ (διμερείς σχέσεις, Γλυπτά, ενίσχυση συνεργασίας, οικονομία, ναυτιλία, τουρισμός, Μεταναστευτικό, συντονισμός, εν όψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ευρω-βρετανικές σχέσεις, ασφάλεια, άμυνα, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, Κυπριακό), σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, συζητήθηκε είναι απορίας άξιο, μια και τα ζητήματα για τα οποία φέρεται ότι συνομίλησαν οι δύο πρωθυπουργοί είναι σχεδόν περισσότερα από τα λεπτά που έμειναν μαζί.
Πάντως, αν η «συμφωνία περί μακροχρόνιας ανταλλαγής των Μαρμάρων» και «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις» δεν είναι ο κεντρικός μύθος του αφηγήματος του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, αυτό θα φανεί μέχρι την επόμενη φορά που το θέμα με κάποια αφορμή θα επανέλθει και πάλι στη δημοσιότητα. Διαφορετικά θα πρόκειται για την προσωπική του «Αμφίπολη».
Θετικό στοιχείο
Το μόνο ίσως θετικό που βγήκε από τη συνάντηση Στάρμερ – Μητσοτάκη είναι πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο, εφόσον κι αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο. Στο Λονδίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Εκτός από τη σχεδόν διθυραμβική προβολή της επίσκεψής του στα ΜΜΕ της ελληνικής ευρω-αποικίας, παραχώρησε συνέντευξη στο CNN, όπου σε ερώτηση σχετικά με τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ και τον βαθμό ετοιμότητας της Ευρώπης για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, η απάντηση που έδωσε ήταν πραγματικά… εκτός τόπου και χρόνου.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και αισθάνομαι ότι πρέπει να λάβουμε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις. Για παράδειγμα, θα δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο μεμονωμένα ως κράτη-μέλη, αλλά ενδεχομένως και συλλογικά. Θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο που θα συμπληρώνει τους αμυντικούς μας προϋπολογισμούς, σε μια εποχή που η υπεράσπιση του εαυτού μας καθίσταται καίριας σημασίας προτεραιότητα» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ενδεχομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει στο μυαλό του πως η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν με ακόμη περισσότερα εκατομμύρια ευρώ τη γαλλική, τη γερμανική ή την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, την ώρα που η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην υποκειμενική φτώχεια με ποσοστό 67%, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού της Βουλγαρίας (32%), και το κοινωνικό της σύστημα έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι συνθήκες ζωής των περισσότερων Ελλήνων να φλερτάρουν πλέον με την εξαθλίωση.
Αλλά η απόγνωση και η συνεχής οικονομική ένδεια των πολιτών που του εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους και κατά συνέπεια τις ζωές τους για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και την ιερή πράσινη ανάπτυξη (βλέπε «πράσινα» κέρδη), όπου έχει έρθει η ώρα να γίνουν τολμηρές ενέργειες, όπως είπε. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφηγήθηκε πως η Ελλάδα πρόκειται να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, πως υπάρχουν χώρες που αυξάνουν τους φόρους, την ώρα «που εμείς τους μειώνουμε» και πως «η μεταποίηση στην Ελλάδα ενισχύεται»! Ενα fake success story από άλλον πλανήτη, δηλαδή!
«Κήρυγμα» αλαζονείας
Σαν να είναι ήδη… πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στο CNN ότι «στην Ευρώπη θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το ξυπνητήρι πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές»! «Η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να είναι εφαλτήριο για να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που επιλέξαμε να αγνοήσουμε» είπε και τόνισε πως «είναι καιρός να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, για παράδειγμα, οι τιμές ενέργειας, το γεγονός ότι δεν προωθήσαμε ένα οικοσύστημα νεοφυών εταιριών για να δαμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επενδύσαμε αρκετά σε καθαρές τεχνολογίες όπου μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο».