Δικαίωση για τη «δημοκρατία» που αποκάλυψε τη δικαστική απόφαση-ντροπή, καλώντας την Αδειλίνη να παρέμβει, κάτι που συνέβη τελικά μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας
Μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας ασκήθηκε τελικά η αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόφαση απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων σε όσους κατηγορήθηκαν για το σκάνδαλο Siemens.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η παρέμβαση έγινε στις 21 Νοεμβρίου από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αικατερίνη Γ. Ψύρη. Συγκεκριμένα, όπως η έκθεση αναίρεσης που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, αναφέρει, «Στην Αθήνα και στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σήμερα την 21 Νοεμβρίου 2024, ήμερα Πέμπτη και ώρα 13.00, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αικατερίνη Γ. Ψύρη κάλεσε εμένα, τη γραμματέα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Νίκη Κορίζη, και μου δήλωσε ότι ασκεί, σύμφωνα με τα άρθρα 505§2, 507, 473§3 , 510 §1 στοιχ. Δ ΚΠΔ, εμπρόθεσμα αναίρεση κατά της υπ’ αριθμ. 672,1036/2-7-2024 αποφάσεως του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στις 2/7/2024».
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε δημοσιεύσει στις 27 Οκτωβρίου τα καθαρογραμμένα έγγραφα με τα πρακτικά και την απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών από τη συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου 2024. Στις αποφάσεις για κάθε εμπλεκόμενο, όπως ο Χριστοφοράκος, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, η κόρη του Καραβέλα κ.ά., περιγράφονταν επακριβώς ποιοι λογαριασμοί τους ξεμπλοκάρονται και από ποιες ελληνικές ή ξένες τράπεζες.
Ενδεικτικά, για τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Μιχάλη Χριστοφοράκο αναφερόταν: «Δικάζει απόντος Χριστοφοράκου Μιχαήλ του Νικολάου και της Πηνελόπης, γεννηθέντος το έτος 1953 στην Αθήνα, κατοίκου Μονάχου Γερμανίας, νομίμως εκπροσωπούμενου από τη δικηγόρο του Δ.Σ. Αθηνών Σαξιώνη Μαρία. Αίρει την κατάσχεση που επιβλήθηκε με την υπ’ αριθμόν 57/21-1-2009 διά του ανακριτή του 4ου Ειδικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύεται η κίνηση κάθε είδους λογαριασμού, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων και του εν λόγω κατηγορουμένου, που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Διατάσσει την οριστική απόδοση στον κατηγορούμενο του περιεχομένου κάθε είδους λογαριασμών τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κάτωθι ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά…»
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε, τον Ιούλιο του 2009, στην εισαγγελέα του Μονάχου καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Υστερα από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθησαν δικαστική διαταγή για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ. Ο Χριστοφοράκος άσκησε έφεση και το 2010 υπήρξε συναινετική διαδικασία μεταξύ Εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωσή του για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 ευρώ και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρίας Siemens.
Τον Απρίλιο του 2019, η εισαγγελέας Εδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε να κηρυχθούν ένοχα τα πρώην στελέχη της εταιρίας Siemens. Στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη. Επιβλήθηκαν ποινές έως 15 χρόνια. Ο ανακριτής Ζαγοριανός, που χειριζόταν την υπόθεση, θεωρήθηκε υπαίτιος για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση κατά την ανάκριση, με επίκεντρο την καθυστέρηση στην έκδοση εντάλματος προς τον Χριστοφοράκο. Στις 20 Ιουλίου 2011, ο Νίκος Ζαγοριανός αθωώθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους. Τον Ιούλιο του 2024, το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί στους εμπλεκομένους. Τώρα, όμως, ο Αρειος Πάγος ασκεί αναίρεση για την απόφαση του Ιουλίου.
Η κινητοποίηση του ΟΤΕ και ο εκνευρισμός στην ένοχη πολυεθνική
Στις 27 Οκτωβρίου γράφαμε: «Η Αδειλίνη οφείλει να ασκήσει αναίρεση για να μην κλείσει με τέτοιον εξευτελιστικό τρόπο το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας, αν όχι μεταπολιτευτικά. Στην περίπτωση, μάλιστα, που τα πράγματα μείνουν ως έχουν, τότε ο ΟΤΕ θα χάσει και τις λιγοστές ελπίδες του για να πάρει τα 95 εκατ. ευρώ που διεκδικεί από τα δικαστήρια του Μονάχου». Εκτοτε, κι αφού το θέμα πήρε διαστάσεις μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, φάνηκε να κινητοποιείται και ο ΟΤΕ, που έδειξε διάθεση να μην αφήσει την υπόθεση να κλείσει. Ετσι, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προέβη στην άσκηση αναίρεσης, και μάλιστα μόνο ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει το διάστημα 30 ημερών που είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία προκειμένου να ενεργήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση αναίρεσης έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο εκνευρισμό στις τάξεις της Siemens τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η Siemens έχει ήδη ανακοινώσει το πλάνο αποεπένδυσης από τη χώρα μας. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να προβεί στην ενέργεια αυτή η Εισαγγελία, κάποιοι από τους πρώην κατηγορουμένους, στελέχη του ΟΤΕ, είχαν ξεκινήσει να υποβάλλουν αγωγές κατά του ΟΤΕ με πρόσχημα τη δικαίωσή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της απαλλαγής των κατηγορουμένων τον Ιούλιο στην Ελλάδα είχε προκαλέσει σοκ ακόμα και στη Γερμανία. Αλλωστε, το σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Η «Tageszeitung» (TAZ) έγραφε: «Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της δίκης αποφασίστηκε σε δεύτερο βαθμό ότι και οι 22 κατηγορούμενοι, ανεξαιρέτως, τη γλιτώνουν. Οι επικριτές κάνουν λόγο για σκανδαλώδη ατιμωρησία – και δικαίως. Στην Αθήνα η δίκη δεν κατέληξε πουθενά». Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν για τη Siemens πραγματικό χρυσωρυχείο, με δουλειές στον ΟΤΕ, έργα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στον ΟΣΕ. Οπως έχουν παραδεχθεί στελέχη της Siemens, θύμιζε η «TAZ», «δόθηκαν συνολικά περίπου 130 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα ως δωροδοκίες σε διάφορους Ελληνες, ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ».