«Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμη και η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα»
Την ηχηρή διαφωνία του με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά εξέφρασε χθες από την Πάτρα ο Κώστας Καραμανλής. Είναι το πρώτο και μοναδικό «όχι» στον πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή, η οποία προκάλεσε εσωκομματική κρίση και έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, όχι μόνο γιατί προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και γιατί ο κ. Καραμανλής, εμμέσως πλην σαφώς, τη θεωρεί πλήγμα στην εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής.
«Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση, ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητα εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής» είπε ο Κ. Καραμανλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ!» Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως ούτε τον αφορά ούτε τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόταση που, ως γνωστόν, έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στη γνωστή του συνέντευξη. Είπε, συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Μία τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη, ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».
Για την Τουρκία
Στην εφ’ όλης της ύλης ομιλία του ο Κ. Καραμανλής ήταν αιχμηρός και για την πολιτική στα Ελληνοτουρκικά, επαναφέροντας με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την εθνική κόκκινη γραμμή, καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά «την επιθετικότητα και τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας». «Η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Να πρωταγωνιστήσει στη σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια, με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς» είπε και πρόσθεσε: «Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα, στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, ή για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται».
Ειδική αναφορά με αυστηρό μήνυμα έκανε για το Κυπριακό κι ενώ στο παρασκήνιο κυριαρχεί συζήτηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να το αποσυνδέσει από τα Ελληνοτουρκικά. «Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού» είπε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του κ. Καραμανλή και για άλλα θέματα: Είπε, μεταξύ άλλων: Για τη μετανάστευση: Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, «μεγάλους κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα προκαλεί και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης», καθώς, όπως είπε, έχει «μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα, την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης».
Για την Ευρώπη: Ασκησε σκληρή κριτική, λέγοντας ότι «μοιάζει ανήμπορη να επηρεάσει τις εξελίξεις, έχει εμφανές έλλειμμα ηγεσίας και αδύναμες κυβερνήσεις, περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου, ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα». Επίσης, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και ζήτησε μεταξύ άλλων την ένταξη όλων των χωρών στην Ε.Ε. με σεβασμό στα κριτήριά της. Για το κοινωνικό κράτος: Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη για υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των νέων, με αποτέλεσμα την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, της πολιτικής ομαλότητας και της σταθερότητας. «Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό» είπε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «απονομιμοποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών».
Καταπέλτης και κατά της Γερμανίας που αρνείται τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα
Κόλαφος κατά της Γερμανίας για την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα τόσο όσον αφορά την άρνησή της να αποζημιώσει τη χώρα μας για την περίοδο της Κατοχής όσο και για την πολιτική της στην περίοδο των Μνημονίων ήταν χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά.
«Η Γερμανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως. Είναι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, και ζήτημα διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίστηκαν ποτέ. Μετατέθηκαν μόνο για την εποχή που η Γερμανία θα διέθετε την πολιτειακή υπόσταση που θα της επέτρεπε την ανάληψη αυτών των υποχρεώσεών της» είπε, μεταξύ άλλων.
Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι με την πολιτική της πολλές φορές «ξεστράτισε την Ευρωπαϊκή Ενωση από το πραγματικό νόημά της» και τόνισε πως «η πολιτική των Μνημονίων και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στη σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Αντί αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγου, επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών. Οι Ελληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου».
Αναφερόμενος στο βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά είπε πως απευθύνεται στον αναγνώστη που αναζητά την πολύπλευρη γνώση και τον προβληματισμό και συνδέεται άμεσα με τον εγχώριο διάλογο για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου και του τρέχοντος αιώνα και κάνει μια πολύ χρήσιμη συνεισφορά.