Αγωνία για το τι θα πει απόψε στην Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις προσπάθειες Μητσοτάκη να ξεχαστεί το θέμα Σαμαρά
Κι ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει η εσωκομματική κρίση στη Ν.Δ. από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά -παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να ξεχαστεί το θέμα- στο Μέγαρο Μαξίμου κρατάνε την ανάσα τους για το τι θα πει απόψε σε ομιλία του στην Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που κι αυτός κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για τις κυβερνητικές επιλογές στα εθνικά θέματα, στην κοινωνική πολιτική και την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» και το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο αν θα μιλήσει ή όχι για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά από τον Κ. Μητσοτάκη.
Με δεδομένο το περιεχόμενο του βιβλίου, που αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις και με ανοιχτό θέμα τις πολεμικές αποζημιώσεις, εκτιμάται ότι ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει για το εθνικό αίτημα και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα μας του Γερμανού προέδρου Φρ. Σταϊνμάιερ, που είπε ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων.
Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές τους προβληματισμούς και την ανησυχία του για τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη είχε μιλήσει για… «υπαρκτές» και «εύλογες ανησυχίες», σημειώνοντας ότι είναι «λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές» όσοι διατυπώνουν ενστάσεις για την εξωτερική πολιτική (η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από www.youtube.com@galanis_production).
Στο μεταξύ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση αν οι κόκκινες γραμμές, που το Μαξίμου θεώρησε ότι ξεπέρασε ο κ. Σαμαράς, ισχύουν και για τον κ. Καραμανλή, σημείωσε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν προσωποποιούνται και έκανε λόγο για μία υποθετική συζήτηση που δεν έχει επαφή με τα πραγματικά δεδομένα. «Κάθε τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού έχει αξία. Περιμένουμε επισημάνσεις και παρατηρήσεις» πρόσθεσε, αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «κίνδυνος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τον κ. Σαμαρά επανέλαβε ότι έχει κλείσει το θέμα αυτό, τονίζοντας: «Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας».
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση νιώθει ασφαλής εν όψει της ψηφοφορίας επί του Προϋπολογισμού στις 15 Δεκεμβρίου, απάντησε καταφατικά και τόνισε ότι η σταθερότητα είναι «αναγκαία προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές. Καμία ανησυχία. Εχουμε μπροστά μας 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου». Είπε ακόμα: «Ολες αυτές οι διαψεύσεις, με οδυνηρό τρόπο, των εμπόρων ελπίδας, των κομιστών εύκολων λύσεων, έχουν καταστήσει σαφές στην κοινωνία ότι η σταθερότητα δεν μπαίνει στο ζύγι, ειδικά για ζητήματα ελάσσονος σημασίας ή για υιοθέτηση απόψεων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική χώρας».