Νέες αξιώσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο μεταξύ Χίου, Λέσβου

Η Τουρκία μεθοδεύει «θερμό» σκηνικό, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Αθήνα

Νέο επεισόδιο στήνει ξανά η Αγκυρα στο Αιγαίο, παρεμβαίνοντας αυτήν τη φορά σε εργασίες έρευνας για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης, επαναφέροντας αξιώσεις πανομοιότυπες με αυτές που οδήγησαν -πολύ πρόσφατα- στο φιάσκο της Κάσου και στην άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στην Αθήνα, υπό την πίεση των τουρκικών κανονιοφόρων.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Η Τουρκία αξιώνει πλέον να έχει λόγο στο Αιγαίο ακόμα και σε τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε ελληνικά νησιά σε διεθνή ύδατα και εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Ελλάδας, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΘ). Μεθοδεύει σκηνικό έντασης, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έλευση στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν για την πολυδιαφημισμένη συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κατηγορεί αορίστως για υπερπατριωτισμό τους πάντες, ειρωνευόμενος όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, αντί να πληροφορεί όσους ανησυχούν για τις νόμιμες ελληνικές ενέργειες. Αμύνεται κρυπτόμενος. Η ιστορία της Κάσου επαναλαμβάνεται τώρα, με την Τουρκία να επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της στο Αιγαίο, παρεμβαίνοντας όχι μόνο σε τεχνικές θαλάσσιες έρευνες και εργασίες μεταξύ χωρών (Ελλάδας – Κύπρου), αλλά και μεταξύ ελληνικών εδαφών. Οι νέες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτυπώθηκαν εκ νέου στην προκλητική NAVTEX που εξέδωσε, σε απάντηση αντίστοιχης ελληνικής οδηγίας. Τα γεγονότα καταγράφονται ως εξής: Την περασμένη Παρασκευή, στις 18 Οκτωβρίου, ο ελληνικός σταθμός της Λήμνου εξέδωσε NAVTEX, στην οποία ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές εργασίες μεταξύ των νησιών Χίου και Λέσβου από τις 20 έως τις 25 Οκτωβρίου για την εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης.

‘Εκδοση αντι-NAVTEX

Η σχετική έρευνα ανατέθηκε στο πλοίο «AEGAEO». Προχθές το βράδυ (22/10) οι αρμόδιες Αρχές στην Τουρκία προχώρησαν στην έκδοση αντι-NAVTEX, μέσω της οποίας δηλώνουν προκλητικά και θρασύτατα πως κάποια σημεία των ερευνών που επιχειρεί να πραγματοποιήσει η Ελλάδα ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη! Συνεχίζοντας αναφέρουν πως η εν λόγω περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας και οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις Αρχές αυτής της χώρας! Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη του περιστατικού στην Κάσο, που αφορούσε πάλι την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου, την οποία η Αγκυρα σταμάτησε βιαίως, με την απειλή χρήσης των όπλων.

Το περιστατικό ήταν εξαιρετικά σοβαρό για το καθεστώς που μεθοδεύει η κυβέρνηση στο Αιγαίο, αλλά αγνοήθηκε πλήρως από την Αθήνα, που τήρησε σιγή για το ζήτημα και εγκατέλειψε τις εργασίες κακώς! Η Τουρκία επαναλαμβάνει μεθοδικά την πρακτική που ακολούθησε στην Κάσο, μόνο και μόνο για να δηλώνει παρουσία στο Αιγαίο ακόμα και σε ζητήματα που δεν την αφορούν. Ενώ οι έρευνες για την πόντιση καλωδίων και η ίδια η εργασία πόντισης είναι ελεύθερη στα διεθνή ύδατα, κατά το ΔΔΘ, η Αγκυρα χρησιμοποιεί τις έρευνες του ελληνικού πλοίου ως πρόσχημα για να συντηρήσει αξιώσεις στο θέμα δήθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση και, επομένως, μπορεί να διεκδικεί αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX όπου η οριοθέτηση αυτή δεν υπάρχει.

Δηλαδή… παντού! Και ενώ στην περίπτωση της Κάσου η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της ένοχης σιωπής, τώρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγει να επιτεθεί φραστικά σε όσους εκφράζουν διαφορετική γνώμη για την «ενδοτική» πολιτική (σ.σ.: ο όρος ανήκει στον ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη) της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά με βαρείς χαρακτηρισμούς, που από μόνοι τους δηλώνουν αμηχανία και ενοχή. «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας στη Βουλή. Η φράση θα μείνει στα πρακτικά, κατ’ αναλογία με το «ευχαριστώ» του Σημίτη στους Αμερικανούς. Προδικάζει ότι «όλοι αυτοί στην πρώτη κρίση θα βάλουν την ουρά στα σκέλια», όταν «όλοι αυτοί» τον στήριξαν στα γεγονότα του Εβρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα