Ηχηρή παρέμβαση του πρώην τραπεζίτη για τα λάθη που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την ελληνική οικονομία: «Μας ξεπέρασαν ακόμη και οι ανατολικές χώρες»!
Αλήθειες και ξεκάθαρες κουβέντες για την πορεία της χώρας και τα λάθη που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την ελληνική οικονομία περιείχαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα υστερεί ακόμη και από χώρες που μέχρι το 1989 ανήκαν στο Ανατολικό Μπλοκ», ενώ μίλησε για «τεράστιο υπαρξιακό αναπτυξιακό θέμα».
Ο κ. Σάλλας υπήρξε χείμαρρος στην ομιλία του, επικρίνοντας όσα έχουν συμβεί στη χώρα, καθώς παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, με ανεπάρκειες τόσο στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών θεμάτων όσο και σε καθοριστικά για την πορεία του τόπου ζητήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Δεν είναι τυχαίο, π.χ., ότι οδηγηθήκαμε σε χρεοκοπία από πολιτική γαλαντομία -για να το πω κομψά- και ευκαιριακή δημοσιονομική πολιτική επί σειρά ετών. Θυμάμαι ότι ακόμα και όταν είχαμε φθάσει στα όρια της καταστροφής και υπήρχαν προτάσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας και των Μνημονίων, υπήρξε αδυναμία μελέτης προτάσεων για περιορισμό του χρέους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επεσήμανε πως από το 2008 έως το 2022 οι Ελληνες έχασαν αθροιστικά περίπου 600 δισ. ευρώ, εξαιτίας της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής δεκαετιών, βοηθούντος τελευταία και του Covid.
«Είναι σαν να πέρασε οδοστρωτήρας τη χώρα. Αφήσαμε τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους χωρίς σχέδιο και στόχο. Προτιμήσαμε τις χωματερές από την εκβιομηχάνιση του αγροτικού τομέα. Αφήνουμε τις βιομηχανίες εγκαταλελειμμένες στη διεθνή λαίλαπα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Δύσης. Αφήνουμε τον τουρισμό σε χαοτική και αντιαναπτυξιακή πορεία, χωρίς να σχεδιάζουμε πώς θα μπορούσαμε να πολλαπλασιάσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη του. Πρώτος κλάδος της χώρας σε τζίρο, υπερδιπλάσιος και των σούπερ μάρκετ, τα τυχερά παιχνίδια», ανέφερε.
Bέλη
Τα βέλη του στράφηκαν και κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, όπως είπε, από το 2018, όταν ολοκληρώθηκαν τα Μνημόνια, υπήρξε πρόταση που οδηγούσε σε 4ο Μνημόνιο και ευτυχώς δεν υιοθετήθηκε. Δεν παρέλειψε να μιλήσει ανοιχτά και για το ξεπούλημα της χώρας τα τελευταία χρόνια. «Δεν είναι τυχαίο ότι για να επιβιώσουν στρατηγικοί τομείς της οικονομίας περνούν σταδιακά ή θα περάσουν σύντομα στον ξένο έλεγχο, όπως τράπεζες, τουρισμός, ενέργεια, υγεία, τυχερά παιχνίδια κ.λπ., πωλούνται ή παραχωρούνται σε αλλοδαπά επενδυτικά σχήματα».
Παράλληλα, στηλίτευσε και την επιλογή της χώρα να στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα του τουρισμού, από τον οποίο προσδοκά κάθε χρόνο έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τον Προϋπολογισμό, αλλά και να καθορίζουν εν πολλοίς την άσκηση της φορολογικής πολιτικής. «Χωρίς να υποτιμώ τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, κανείς δεν περίμενε ότι από μόνο του το μοντέλο “ξαπλώστρες της Μυκόνου”, “ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης” και “εταιρίες στοιχημάτων” θα δημιουργούσε και θα αναβάθμιζε την ανταγωνιστικότητα της χώρας με την ένταξη στο ευρώ. Αποδιαρθρώθηκε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και κατέρρευσε η χώρα» ξεκαθάρισε ο κ. Σάλλας.