Ο Σταϊκούρας πουλάει τρέλα με τις απευθείας αναθέσεις!

Ηξεις αφήξεις από τον υπουργό χωρίς απαντήσεις για τα έργα που παίρνει η KPMG, στην οποία εργάζεται η σύζυγός του

Ο επίλογος στο ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις απευθείας αναθέσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην εταιρία όπου εργάζεται η σύζυγος του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα ήταν μία πρόταση: «Το νόμιμο είναι και ηθικό;» Σε αυτό δεν έδωσε απάντηση ο κ. Σταϊκούρας, όπως και σε πολλά ακόμη. Μία ανακοίνωση εξέδωσε και την παρουσιάζουμε αυτούσια: «Η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” επιχειρεί, για δικούς της λόγους, να παραπλανήσει. Με πρωτοσέλιδο “Βαριά εκτεθειμένος ο υπουργός” και “Ζητείται εισαγγελέας”, και με τίτλο, στη σελ. 18, “Μέγα σκάνδαλο”, καταλήγει ότι “δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός για παράνομες αναθέσεις!” Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί επί των ημερών μου είναι αυτονοήτως στη διάθεση της Δικαιοσύνης, καλώ δε την εφημερίδα να υλοποιήσει την προτροπή της!

Η απόλυτη διαφάνεια και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αποδεδειγμένα διέπουν όλη την πολιτική διαδρομή μου τις προηγούμενες περίπου δύο δεκαετίες, και, προφανώς, και τη θητεία μου ως Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν αυτό έχει ενοχλήσει ή/και ενοχλεί κάποιους, δεν με αφορά». Επί της ουσίας ο κ. Σταϊκούρας δεν απαντά και φυσικά δεν πείθει. Η εφημερίδα και οι δημοσιογράφοι απλώς κάνουν έρευνα και παραθέτουν γεγονότα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν αμφισβητούνται από κανέναν, ούτε και από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, εκτός κι αν δεν είναι δική του η υπογραφή στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Διαύγεια. Εργάζεται ή όχι η σύζυγος του κ. Σταϊκούρα στην εταιρία KPMG, η οποία έχει πάρει με απευθείας ανάθεση πολλά έργα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Θα πρέπει επίσης ο κ. Σταϊκούρας να μας εξηγήσει τι εννοεί όταν αναφέρεται ότι η εφημερίδα προσπαθεί να παραπλανήσει για τους δικούς της λόγους. Ποιοι είναι αυτοί; Οφείλει να τους παρουσιάσει.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να καταλάβει ότι η εφημερίδα δεν κάνει υπαινιγμούς για παράνομες αναθέσεις. Ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αφορά μία ή δύο απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένη εταιρία της οποίας εργαζόμενη είναι η σύζυγος του κ. Σταϊκούρα. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» έγραψε χθες: «Ο κ. Σταϊκούρας υπογράφει πολλές απευθείας αναθέσεις στην εταιρία KPMG, η οποία έχει μεγάλο κύκλο εργασιών σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, “στο επίκεντρο της κουλτούρας μας βρίσκεται ένα σύνολο αξιών, οι οποίες καλλιεργούν την ιδέα της κοινής ταυτότητας και φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους του παγκόσμιου οργανισμού της KPMG. Οι αξίες μας διαμορφώνουν την καθημερινή μας συμπεριφορά, κατευθύνοντας τις ενέργειές μας, τις αποφάσεις μας, καθώς και τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους, τους πελάτες, τις εταιρίες που ελέγχουμε και όλους τους συνεργάτες μας.

Οι αξίες μας είναι: ακεραιότητα – κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Αριστεία – δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε. Θάρρος – σκεφτόμαστε και δρούμε με τόλμη. Μαζί – επιδεικνύουμε αλληλοσεβασμό και αντλούμε δύναμη από τις διαφορές μας. Για το καλύτερο κάνουμε αυτό που απαιτείται”. Καμία μομφή σε όλα αυτά, εκτός ίσως από τη μεγάλη συχνότητα που παίρνει δουλειές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η εν λόγω εταιρία, όχι μόνο με την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα, αλλά και τις υπογραφές οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο. Ούτως ή άλλως, η μεγάλη συχνότητα απευθείας αναθέσεων βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, αλλά το θέμα -και δεν εξετάζουμε τη νομιμότητα- είναι το ηθικό κομμάτι. Και για να εξηγήσουμε τι εννοούμε. Την 01-07-2024, η KPMG ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου τη νέα Senior Partner και τους τρεις νέους συνεταίρους που την πλαισιώνουν, μεταξύ των οποίων και η Αρτεμις Πάνου.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η κυρία Πάνου “εργάζεται από το 2014 στο τμήμα Deal Advisory της KPMG, ειδικευόμενη στις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών”. Τίποτα το μεμπτό και είναι εξαιρετικό το βιογραφικό όλων των στελεχών της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Πάνου. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια που δεν περιλαμβάνεται στο βιογραφικό το οποίο συνοδεύει την ανακοίνωση για την προαγωγή της: Από το 2006 είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Σταϊκούρα».


Το σιωπητήριο από τα συστημικά ΜΜΕ και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το σιωπητήριο στα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία στηρίζουν με νύχια και με δόντια την κυβέρνηση, πλέον δεν παραξενεύει κανέναν. Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις απευθείας αναθέσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στην εταιρία όπου εργάζεται η σύζυγός του δεν αποτελεί είδηση, γι’ αυτό και την απέκρυψαν. Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης χλιαρά αντιμετώπισαν ένα θέμα τουλάχιστον ηθικής τάξης.

Ανακοίνωση για την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» εξέδωσε ο Τομέας Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) η εφημερίδα “κυριακάτικη δημοκρατία” αποκαλύπτει με δημόσια έγγραφα πως τον Φεβρουάριο του 2024 με υπογραφή του κ. Σταϊκούρα ανατέθηκε στην εταιρία όπου εργάζεται η σύζυγός του η “εκτέλεση απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης και επίβλεψης έργων για την υποβοήθηση του γραφείου υπουργού”! Πέρα από το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρίες αποκτούν επιρροή στο νομοθετικό έργο και τις διαγωνιστικές διαδικασίες για κρίσιμα έργα υποδομών, τίθεται σαφέστατα και ζήτημα ηθικής τάξης στο οποίο πρέπει να απαντήσει τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και η κυβέρνηση συνολικά, καθώς αυτή η πρακτική αυτή έχει κοστίσει στους Ελληνες πολίτες τα τελευταία 6 χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Να ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης ποιες είναι οι εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις έργων το Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία 6 χρόνια και πόσο έχουν κοστίσει αυτές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα