Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που η χώρα μας είδε ξανά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον άνθρωπο που υπέγραψε την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια το 2010 και έφερε με τον Γιώργο Παπανδρέου το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Είναι ο ίδιος που έλεγε το 2011 ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο του τούνελ της κρίσης (και 13 χρόνια μετά οι πολίτες δεν έχουν συνέλθει από τις καταστροφικές πολιτικές), που διέψευσε κάθε σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους (στο μεταξύ ήρθε το PSI που εξαΰλωσε τα αποθεματικά των ταμείων και τους μικροομολογιούχους), είναι ο πρώην υπουργός που είχε «χάσει» το στικάκι με όλα τα ονόματα Ελλήνων στο εξωτερικό, τα οποία περιλαμβάνονταν στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».
Τώρα εμφανίστηκε στη… Γαλλία, δίνοντας τα «φώτα» του σε θέματα οικονομίας. Σε ραδιοφωνική τους συνέντευξη -στον σταθμό radiofrance- με αφορμή την κυκλοφορία στη Γαλλία του βιβλίου τους «Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού: Πώς να αποφευχθεί το παγκόσμιο χάος», ο Ελληνας πρώην υπουργός και καθηγητής στο European University Institute Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γάλλος καθηγητής Οικονομίας, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες και στενός συνεργάτης κατά το παρελθόν του προέδρου Μακρόν, αναφέρθηκαν στην ελληνική οικονομική κρίση, κάνοντας σύγκριση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Γαλλία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μάλιστα πως η ελληνική κρίση του 2009 μπορεί να συγκριθεί μόνο με την κρίση του 1929-1932 στην Αμερική, με τη μόνη διαφορά πως στις ΗΠΑ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση, ενώ στην Ελλάδα έχουν περάσει 15 και η δυστυχία συνεχίζεται… Ο «τσάρος» των ελληνικών Μνημονίων ανέφερε για τη γαλλική οικονομία πως η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά δεν είναι στα ίδια επίπεδα κρίσης με εκείνα της Ελλάδας το 2010. Παράλληλα, ο υπουργός της κυβέρνησης ΓΑΠ προχώρησε σε εκτιμήσεις για την πορεία της Γαλλίας, «κλέβοντας» τη δουλειά των οίκων αξιολόγησης. Η πρόβλεψή του είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ, έναντι 4,4% που ήταν ο αρχικός στόχος, κάτι που, όπως είπε, συνιστά αναμφίβολα μια δυσάρεστη έκπληξη.